NaslovnaSavjetiDeset mitova o zdravlju zuba

Deset mitova o zdravlju zuba

- Advertisement -

Osnovni koraci oralne njege su nam svima poznati. Znamo šta utiče pozitivno a šta negativno na zdravlje zuba i bjelinu osmijeha. Međutim, postoje i neke stvari za koje mnogi misle da su tačne, a ustvari spadaju u mitove o oralnoj nezi. Ovo su najčešćih deset.

Problemi sa desnima su rijetki
Istraživanja pokazuju da čak 50-75% odraslih osoba ima neki problem sa zdravljem desni, bilo da je u pitanju krvarenje tokom pranja, upaljene ili osetljive desni ili pak začetak parodontopatije. Upaljene i crvene desni koje krvare su tek neki od simptoma koji mogu ukazivati na potencijalne probleme. Neki od ovih problema se mogu utvrditi jedino stomatološkim pregledom, pa su iz tog razloga redovni, preventivni pregledi toliko važni.

Šećer uništava zube
Neporeciva je činjenica da prerađeni industrijski šećeri nikako nisu dobri za zdravlje zuba i cjelokupno zdravlje. To je svakako namirnica koji našem organizmu ne koristi ni na jedan način i nije hranljiva. Međutim, šećer kao takav ne utiče direktno na propadanje zuba već činjenica koliko se dugo zadrži u ustima i na zubima.

Naime, šećer pospješuje stvaranje štetnih bakterija koje luče kiseline koje oštećuju zubnu gleđ i izazivaju karijes. Dakle, bombone, lizalice i statki napitci izazivaju probleme jer se dugo zadržavaju u ustima, a naročito ako se pranje zuba ne sprovodi makar dva puta dnevno. Svakako, pored redovnog pranja, kako biste zaštitili svoje zube, savjetuje se umjerena konzumacija ili čak eliminacija šećera iz ishrane zarad dobrobiti za cjelokupan organizam.

Njega zuba osoba sa dijabetesom ne zahtijeva posebna pravila
Osobe koje imaju dijabetes sklonije su problemima sa desnima. Iz tog razloga, oralna njega dijabetičara ima svojih specifičnosti. Ukoliko patite od povišenog nivoa šećera u krvi, pored redovne terapije preporučene od strane ljekara, pratite i savete stomatologa kako pravilno njegovati desni kako se ne bi dešavali dodatni problemi.

Tokom trudnoće treba izbjegavati odlazak kod zubara
Tokom drugog stanja dolazi do značajnih hormonalnih promjena koje se odražavaju na čitavo tijelo trudnice pa tako i na oralno zdravlje. Desni mogu postati preosjetljive, krvariti i biti otečene. Mnogi i dalje smatraju da tokom ovih devet mjeseci treba izbjegavati sve stomatološke intervencije međutim, to zapravo nije tako.

Redovni odlasci na stomatološke preglede omogućiće da vaši zubi i tokom trudnoće ostanu zdravi kao i desni. Svakako, vaš stomatolog daće vam najvalidnije savjete oko njege zuba tokom drugog stanja. Vjerovanja da tokom trudnoće zubi postaju nestabilni i da čak može doći u nekim slučajevima i do gubitka zuba, nikako nisu opravdana. Ukoliko do većih problema i dođe, uzrok svakako nije drugo stanje i hormoni već propusti u oralnoj njezi.

Ukoliko na zubima nema vidljivih problema, nema potrebe za odlazak stomatologu
Stomatološki pregledi treba prije svega da budu preventivni i svakako redovni (dva puta godišnje) kako bi eventualni problemi bili uočeni i rješeni na vrijeme. Ako vas zub zaboli i desni počnu da krvare tokom pranja, znači da problem već dugo postoji i da je uznapredovao. Iz tog razloga redovni preventivni pregledi su veoma važni.

Prvu posjetu zubaru treba zakazati tek nakon nicanja stalnih zuba
Nikako se ne smije čekati toliko dugo na prvi stomatološki pregled. Već nakon što iznikne prvih nekoliko mliječnih zubića, poželjno je mališana odvesti zubaru kako bi se postepeno upoznavao sa time kako funkcioniše pregled i kako ne bi stvorio strah od odlaska stomatologu. Takođe, važno je početi sa njegom desni i zubića već nakon nicanja prvih sjekutića.

Žvakaća guma efikasna je kao i pranje zuba
Pranje zuba minimum dva puta dnevno ne može biti zamijenjeno ni na jedan način. Temeljno čišćenje zubnim konce i interdentalnim četkicama primarno je za održavanje zdravlja zuba. Stoga, korišćenje žvake bez šećera samo će osvježiti dah ali za temeljnu njegu neophodni su četkica i pasta.

Vađenje osmica je neophodno zbog očuvanja stabilnosti drugih zuba
Kod osoba kod kojih osmice niču pravilno i ne ometaju druge zube, tj. ne stvaraju „gužvu“ u vilici, nije neophodno vaditi. Osobe koje od samog početka imaju problem sa ovih zubima, ukoliko oni niču nepavilno, ne mogu da izbiju kroz desni i izazivaju pomjeranje drugih zuba i narušavaju pravilan raspored zuba u vilici, treba da budu uklonjeni. Čim osmice počnu da izrastaju potrebno je uraditi stomatološki pregled kako bi zubar ocijenio da li je neophodno njihovo vađenje, ili je u redu da oni ostanu u vilici i da se eventuano nakon nicanja uključi i nošenje fiksne proteze neko vrijeme.

Foto: freepik.com

Izbjeljivanje zuba može oštetiti zubnu gleđ
Ordinacijsko izbeljivanje zuba kao i kućno, kontrolisano od strane vašeg stomatologa, neće ni na koji način naškoditi zubnoj gleđi. Kod nekih osoba može se javiti trenutna osjetljivost desni koja kroz dan-dva prolazi. Zato, ukoliko razmišljate o izbjeljivanju zuba, možete biti sigurni da ćete uz najnovije tehnologije imati blistav osmijeh dok jačina vaših zuba neće biti narušena.

Karijes na mliječnim zubima nije veliki problem
Mnogi misle da pošto će ovi zubići svakako ispasti i zamijeniće ih novi, stalni, da pojava karijesa na njima i nije tako veliki problem. Međutim, ovo nije tačno. Mliječni zubići čuvaju mjesto u vilici stalnim zubima koji će doći nakon njih, pa je stoga očuvanje njihovog zdravlja veoma važno jer se odražava na zdravlje budućih, stalnih zuba. Zato već od prvih mliječnih zubića učite mališana kako se pravilno peru zubići i vodite ga na redovne, preventivne stomatološke preglede kako do pojave karijesa ne bi dolazilo.

Izvor: ordinacija dr Popović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -