NaslovnaObavještenjaDentalni skeneri u službi arheologije

Dentalni skeneri u službi arheologije

- Advertisement -

Planmeca intraoralni skener postao je novi omiljeni alat mnogih naučnika u otkrivanju misterija prirode. Istraživači su naročito oduševljeni preciznošću i brzinomk Planmeca PlanScan® skenera i njegovom ergonomijom što čini skener idealnim alatom za digitalizaciju uzoraka.

Istraživač Henri Pilstrom drži lobanju malog sleijpog miša pokazujući i snimajući njegove male očnjake. Finski muzej istorije prirode je poznat po svojim ogromnim kosturima koji služe kao izvor inspiracije kako za mlade, tako i za stare. Ovoga puta nas vodi na privatnu turu muzeja, a takođe i pogled na svet iza izložbe – zbirke kostiju muzeja.

Prstenasti zatrvarači doveli Plnamecu u prvi plan

Planmeca je u proljeće 2005. godine dobila poziv Univerziteta u Helsinkiju, jer je poznatom istraživaču evolucione razvojne biologije Jukki Jernvallu bio potreban uređaj pogodan za njegovo istraživanje.

Jernvall je dobro poznat po svom vrhunskom radu na evoluciji zuba i, po njegovim rečima, “zubi su prozor prošlosti pre milion godina”. U kontaktu sa Planmecom, on i njegov tim istraživali su istoriju jezerskih Saimaa prstenova i razvoj zuba u tom predjelu.

U tu svrhu, Jernvallu je bio potreban način digitalnog snimanja njegovih zuba, ali su alati za slikanje koji su mu bili na raspolaganju tada bili spori, a njihova tačnost, takođe, je ostavljala neke svari nepreciznim. Kao rezultat toga, Jernvall je dobio poziv iz Planmece kako bi mu bio uručen Planmeca PlanScan skener.

Skener se ubrzo pokazao kao precizan i brz, a njegova kompaktna veličina olakšala je prenos i nošenje na bilo kojem mjestu istraživanja. Uz pomoć Planmecine ekspertize, Planmeca Romexis® softver je takođe fino podešen na univerzitetu kako bi odgovarali zupčanim zubima – koji su prije svega različiti od ljudskih zuba.

Saradnja je ubrzo otkrila još veće upotrebe za skener. Od tada, Planmeca skener je korišćen u paleontologiji – tj. Naučnom istraživanju praistorijskog života, posebno kroz fosile – kako bi se ispitali zubi pandi, drevnih pećinskih medvjeda, polarnih medveda, pa čak i miševa i svinja.

Danas mnogi finski paleontolozi koriste Planmeca 3D imaging uređaje i softvere u svom radu, što izaziva pažnju i na međunarodnom nivou.

Digitlano istraživanje fosilnih materijala

– U našoj kolekciji imamo uzorke svih grupa kičmenjaka. Ovdje ćete pronaći ribe, gmizavce, vodozemce i ptice, kao i kosti i skelete od sisara, koji čine većinu materijala. Mnogi uzorci se sastoje samo od lobanje, ali drugi imaju pun skelet. Neki uzorci čak zadržavaju kožu – kazao je stariji muzejski tehničar Janne Granroth.

Istraživač Henri Pilstrom predstavio je i slijepog miša, odnosno njegovu lobanju koja je toliko mala da je nijedan skener nije tako dobro mogao snimiti kao Planmeca PlanScan. Ovi slijepi miševi imaju lobanje tako male i tanke da većina skenera ne može da ih precizno obradi.

– Mnogi istraživači koji nas posećuju koriste ove uređaje. Jednog dana se nadamo da ćemo sistematično digitalizovati čitavu kolekciju. Idealno je da ćemo na kraju imati online sistem na kojem će serijski broj svakog uzorka odgovarati digitalnom otisku, jer bi to omogućilo da se materijal dijeli sa istraživačima širom svijeta – kaže Granroth.

Izvor: Planmeca.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -