fbpx
NaslovnaSavjetiDentalni implantati - šta treba da znate o njima

Dentalni implantati – šta treba da znate o njima

- Advertisement -

Implantant je vještačka nadoknada korijenskog dijela vašeg prirodnog zuba i pričvršćen je u prethodno izbušeno udubljenje u kosti da bi mogao poduprijeti krunicu, most ili protezu. Implanati su napravljeni od titanijuma, materijala kojeg kost dobro podnosi i koji se integriše u koštano tkivo. U postupku postavljanja impantata, cilj je je postići što bolji kontakt između spoljašnje površine implantata i okolne kosti tako da oni mogu srasti (oseointegracija) stvarajući stabilnu potporu novim zubima.

Koliki je vijek trajanja implantata

Implantati se koriste već duži niz godina za nadoknađivanje izgubljenih zuba i mogu trajati doživotno u zavisnosti od toga kako se osoba o njima brine. Kao kod bilo kojeg nadoknađivanja, krunice poduprijeđene implantatima se mogu oštetiti zbog traume i slabe oralne higijene.

Koliko su implantati uspješni

Implantati su daleko najuspješniji postupci u stomatologiji. Istraživanja pokazuju čak 95 odsto uspješnosti kada je riječ o implantatima u donjoj i 90 odsto u gornjoj vilici. Neuspjeh može nastati iz nekoliko razloga, a jedan od najčešćih je ukoliko je implantat postavljen na lošu poziciju pa ne može doći do oseointegracije. Budući da desni ne mogu srasti sa implantatom kao sa zubima, otvara se lak put za bakterije i razvijanje upalnih procesa. Međutim, takva vrsta upale se sprječava kvalitetnom oralnom higijenom.

Ko su prikladni kandidati za implantate

Implantati se mogu postavljati pacijentima bilo koje starosti uz uslov da je vilica potpuno razvijena. Takođe, većina osoba koja održava dobru oralnu higijenu su prikladne kao kandidati za implantate. Kada je riječ o situacijama koje mogu dovesti do povećanog rizika od gubitka implantata tu spadaju:

– pretjerano pušenje i konzumiranje alkohola što usporava proces zarastanja sluzokože;

– paradontalna bolest: bilo koja aktivna paradontna bolest u ustima trebalo bi da se tretira i izliječi prije postavljanja implantata. Paradontna bolest je glavni uzrok gubitka kosti koja može omesti postupak postavljanja implantata;

– imuno kompromitovane osobe: steroidi, autoimune bolesti i pacijenti izloženji radijaciji;- pacijenti u periodu rasta: djevojčice do 18 i dječaci do 20 godina, zbog kontinuiranog rasta koštanog grebena oko zuba.

Prednosti implantata

Smanjuju gubitak kosti – ako dođe do gubitka zuba na mjestu važenja će ostati rupa, a okolna kost će polako nestajati, te može doći do promjene oblika vilice u tom području. Ako se u to područje stavi implantat on može stimulisati rast i stvaranje kosti i tako spriječiti gubitak koštane strukture. Gubitak kosti može dovesti do toga da osobe izgledaju starije.

Poboljšana funkcija – jednom kada su implantati oseointegrisani oni se ponašaju kao prirodni zubi i pacijent može jesti sve vrste hrane. Sa protezama je komplikovanije jesti tvrdu hranu jer dolazi do njenog odlepljivanja, a može doći i do bola u desnima.

Nema potrebe za odstranjivanjem zdravog zubnog tkiva – kada se izgubljeni zubi zamjenjuju fiksnim mostovima, zubi pored mjesta vađenja se moraju izbrusiti tako da se odstrani zdravo zubno tkivo kako bi ostali nosači mosta. Ako se dogodi da se jedan od nosača ošteti mora se odstraniti cijeli most, dok je implantat postavljen direktno u vilicu i ne utiče na druge zube.

Bolja estetika – implantat se ne razlikuje od ostalih zuba pa su s toga najbolje kozmetičko i funkcionalno rješenje od mostova i proteza.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -