Denta De organizuje predavanje “Ispravno osvjetljenje u stomatološkoj ordinaciji/klinici”

  Distributerska kompanija Denta De u saradnji sa Stomatološkom komorom FBiH organizvaće 06. oktobra predavanje na temu: “Ispravno osvjetljenje u stomatološkoj ordinaciji/klinici”. Predavanje, koje prati Kontinuiranu edukaciju, održaće se u sarajevskom hotelu Hills. Na predavanju će bit predstavljen reflektor kompanije Faro, čiji je kompanija De Denta zastupnik.

  Koliko je kvalitetno osvjetljenje važno za zdravlje doktora i njegov/njen rad?

  Doktor stomatologije 85 odsto potrebnih informacija prikuplja putem vida zbog čega je kvalitetno osvetljenje prostorije u kojoj radi od izuzetne važnosti.

  Kontinuirana izloženost lošem osvjetljenju može prouzrokovati razne štetne posljedice, kao što su preuranjeni zamor očiju, stres, nervoza, glavobolje, oboljenja oka (crvenilo, suvoća oka, pečenje, osjećaj stranog tijela u oku), neuralgije (muskoloskeletne patologije radi nepravilnog držanja doktora – saginjanje i sl.)

  Kako bi se smanjilo naprezanje očiju i povećala ugodnost pacijenta, potrebno je osigurati  da osvjetljenje u prostoriji u što većoj mjeri nalikuje prirodnoj, sunčevoj svjetlosti.

  Stoga, prilikom odabira reflektora treba voditi računa o kvalitetu svijetla koji isti posjeduje.

  Jako je bitno da vještačko svijetlo vjerno reprodukuje boje materijala i tkiva koje osvjetljuje. Boje se mogu razlikovati u zavisnoti od temperature izvora vještačkog svjetla i  boje predmeta koji se osvjetljava.

  Reflektori kompanije Faro dolaze sa mogućnošću podešavanja intenziteta osvjetljenja kako bi se lako mogli uočiti svi potrebni sitni detalji u radnom polju uz upotrebu minimalnog napora, konstantno držeći temperaturu izvora svjetlosti na 5 000 K.

  Šta je CRI?

  Color Rendering Index (CRI), je indeks reprodukcije boja koji pokazuje u kojoj mjeri izvor svjetlosti može reproducirati stvarnu boju objekta kojeg osvjetljava. CRI vrijednost je jako bitna u stomatologiji kod utvrđivanja boje zuba i gingivalnog tkiva. CRI se mjeri na skali od 0 do 100, gdje vrijednost “100” predstavlja ekvivalent osvetljenja sa sunčevim svijetlom.

  Kvalitetni reflektor proizvodi 85 CRI. CRI index Faro reflektora iznosi 95.

  Koliko svijetla je zaista potrebno?

  Količina svjetlosti potrebna da osvijetli radno polje zavisi od nekoliko faktora:

  • Pravilno osvjetljenje mora imati karakteristike distribucije, intenziteta i kvaliteta koji odgovaraju vizualnoj funkciji doktora, kako bi se uhvatili svi potrebni detalji radnog polja.
  • Dobar izvor svjetlosti mora imati mogućnost podešavanja intenziteta osvjetljenja bez gubljenja uniformnosti osvjetljenja i  postignute temperature izvora svjetlosti.

  Upravljanje kontrastom osvjetljenja

  Da bi se spriječilo suvišno naprezanje i zamor očiju trebalo bi izbjegavati pretjerani kontrast osvjetljenja između radnog polja i okruženja u prostoriji u kojoj se radi.

  Zbog toga je dobro pravilo da radno polje bude jače osvijetljeno od osvjetljenja u prostoriji. Osvjetljenje treba biti iza, pored ili iznad promatrača. Nikako ne smije biti usmjereno direktno u oči promatrača.

  Odsjaj reflektora

  Odsjaj reflektora nije samo naporan, nego u nekim slučajevima može biti  čak i opasan jer isti  može prouzrokovati ozbiljna oštećenja rožnjače oka (ova opasnost je naročito prisutna kod djece).

  Faro reflektori problem odsjaja rješavaju tako što odsjaj fokusiraju u jednu tačku koja ne proizvodi toplotu, tako da je odsjaj sveden na minimum, a potpuna zaštita od istog se može obezbijediti sa korištenjem zaštitinih naočara.

  Faro reflektori su dizajnirani tako da odlično uklanjaju efekat sjene, posjeduju visoki efekat osvjetljenja i refleksije boje (CRI), sa konstantnom temperaturom izvora svjetlosti prilikom bilo kojeg podešavanja  intenziteta osvjetljenja.

  Prirodne barijere koje formiraju obrazi ili usne, kao i instrumenti ubačeni u kavitet mogu baciti sjenu na osvijetljenu površinu te onemogućiti detaljni pregled osvijetljenog područja. Scialtički reflektor posjeduje funkciju uklanjanja sjene koji kroz emitovanje svjetlosti sprječava stvaranje oštrih sjena tako što dijeli snop svjetlosti u manje snopove koji se međusobno ukrštaju. Scialtična lampa je usklađena sa ISO standardom i čini da oštra sjena koju projektuje instrument u radnom polju  bude redukovana na 12 mm u dijametru.

  Sa ALYA i MAYA reflektorima FARO postavlja novi nivo u LED tehnologiji. Zbog njihovog jednostavnog dizajna, LED reflektori imaju jako male potrebe za  održavanje, traju veoma dugo (više od 50 hiljada sati rada) u odnosu na ostale konvencionalne sisteme osvjetljenja, te pružaju izvanredno osvjetljenje. Korištenje LED reflektora znatno utiče na uštedu električne energije u odnosu na korištenje drugih sistema osvjetljenja.

  Za sve informacije u vezi sa predavanjem možete se obratiti organiztatoru na broj telefona +387 33/ 210 100, ili putem e-maila na adresu dentade@gmail.com.

  , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.