fbpx
NaslovnaObavještenjaDefekti u vratu zuba koji nisu posledica zubnog kvara

Defekti u vratu zuba koji nisu posledica zubnog kvara

- Advertisement -

“Radi se o defektu zubnog tkiva uz desni sa klinastim širenjem u dubinu, a one mogu biti atricije i abfrakcije u zavisnosti od faktora koji utiču na njihov nastanak.

Smatralo se da je najznačajniji faktor u nastanku ovih nekarioznih defekata gleđi nepravilno pranje zuba, sa tvrdim četkicama i abrazivnim pastama, međutim nije samo to uzrok nastanka vec je uzrok „multifaktorijalan” jer zubna gleđ prethodno mora da bude oslabljena da bi podlegla mehaničkom trošenju.

Foto: bodent.rs

Kod adolescenata je sve češća pojava ovog defekta zbog česte upotrebe gaziranih pića, enegetskih napitaka i citrusnog voća, dok kod starijih osoba, zbog brojnih medikamenata koje uzimaju, dolazi do smanjenog lučenje pljuvačke i slabije neutralizacija kiselina, a desni se inače više povlače i ogoljavaju vratove zuba.

Još jedan važan uzrok slabljenja i pucanja gleđi u vratnom dijelu je pretjerano opterećenje pojedinih zuba zbog nepravilanog položaja zuba, loše navike pacijenta ili neadekvatni stomatološki radovi.

Kako bi se na vrijeme otkrio i riješio vaš problem potreban je adekvatan klinički pregled, obratiti pažnju na zdravlje desni jer ovi defekti vremenom napreduju i javlja se pojačana osjetljivost zuba a moze doći i do preloma zuba”.

Izvor: Instagram/Curaprox Crna Gora

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -