NaslovnaIntervjuDDS Sergio Ariosto Hernandez Delgado: Da li koristiti turbinu ili kolenjak sa...

DDS Sergio Ariosto Hernandez Delgado: Da li koristiti turbinu ili kolenjak sa velikom brzinom

- Advertisement -

Svake godine u svijetu se povvećava borj pacijenata sa dentalni9m protezama koje su napravljene korišćenjem CAD/CAM tehnike. Korišćenje ove vrlo efikasne tehnike znači da stomatlozi u današnje vrijeme moraju da budu vještiji neho ikada u radu sa alatima za snimanje 3D podataka, kao i u obradi kompleksnih digitalnih podataka i planiranju tretmana uz korišćenje obi,mih softverskih rešenja. U ovom intervjuu DDS Sergio Ariosto Hernandez Delgado razmatra specifične izazove koji su predstavljeni pripremanjem za uspješan CAD/CAM tretman. On već više godina učestvuje u predavanjima i seminarima na univerzitetima i kongresima u Latinskoj Americi i Evropi, na kojima opisuje njegova iskustva u oblasti prevetnive, estetske i restorativne stomatologije.

Koje su prednosti korišćenja električnih mikromotora u kombinaciji sa kolenjacima velike brzine za preparaciju, pogotovo ukoliko se koristi CAD/CAM tretman?

Prednosti su velike  – kontrola preparacije, preciznost, fine i jednoobrazne ivice koje je lako skenirati. Takođe, manje je vibracija u poređenju sa turbuinama, a potrebno je i manje snage uz manji zamor potreban za proceduru preparacije. Povećanje težine kolenjaka i mikromotora je mali nedostatakukoliko se to uporedi sa povećanoim snagom koja je neophodna da bi se kompenzovao nedostatak dovoljne snage turbine, posebno ukoliko se izvršava subtraktivna procedura ili zamjena krunica.

Koja je efikasnost električnog sistema u pogledu brzine uklanjanja u poređenju sa onim kod turbina?

U pogledu efikasnosti mogu reći da je brzina uklanjanja izvanredna posmatrano u redovnim prpcedurama kao štzo je zamjena različitog tipa restaurtacije, od dnevnog radda sa metalima i PFM restoracijama, a takođe i veoma efektivan u otklanjanju izuzetno jakih keramika kao što je cirkonijum dioksid, alumina, loitijum dislikat i slični keramički materijali. Ukoliko se koristi manja brzina sa većom snagom, imaćete bolju kontrolu dizajna preparacije, finoću i vidljivost ivica, kao i linije uglova kaviteta. Tako možete da kontrolišete invazivnost prilikom preparacije i time smanjite količinu strukture zdravog zuba koji se uklanja.

Kako ocjenjujete opciju korišćenja električnog sistema (električni mikromotor sa kolenjakom)  radi kontrole brzine – opet u poređenju sa turbinama?

Otklanjanje kod restauracije: brzo, efikasno, precizno, potrebna je manja snaga.

Preparacije kaviteta: manje vibracija, dobro definisane linije uglova preparacije, kontrolisana dubina, fine i jasne ivice.

Oklanjanje dubokog karijesa: manje vibracija, smanjeno zagrijevanje zahvaljujući maloj brzini i ujednačenoj snazi kako sa karbidnim borerima, tako i sa glass polymer borerima.

Završna obrada: preciznost, komfor i pogled na čisto polje za završnu obradu konzervativnih preparacija, direktnim restoracijama i uklanjanje ostataka cementa sa keramike ili bilo koje druge indirektne kompozitne restauracije vezane sa cementnomo smolom, pogotovo kada treba da se uradi završna obrada subgingivalne preparacije, idealno sa pasivnim tipom karbidnih borera za zavrpnu obradu.

Poliranje: lakše se postiže veoma fini i sjajni izgled.

Kako ocjenjujete preciznost sa kojom se može upravljati borerom korišćenjem kolenjaka u poređenu sa turbinama?

Prvi kriterijum: posmatranje rotacije izvan usta sa tankim dijamantskim borerom pokazuje da je prilikom rotacije pozicija vrha borera više u centru kod kolenjaka u poređenju sa turbinama.

Drugi kriterijum: odnosi se na rezultat finoće i kontinuiteta završne obrade, naročito sa CAD/CAM optičkim uređajima za otisak.

Da li možete uočiti bilo kakve nedostatke u korišćenju ovog sistema? U kojoj mjeri ti nedostaci prevazilaze kliničke prednosti?

Nedostaci: malo treninga sa ovom tehnologijom. Dodatna poteškoća u upravljanju za vrijeme preparacije. Ugradive kontrolne jedinice koje su komplikovane za instalaciju u stomatološkoj stolici. Stoni aparati koje je mnogo lakše instalirati ali zahtijevaju dodatni prostor za napojni i kontrolni uređaj.

Tekst je preuzet sa brošure kompanije W&H

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -