NaslovnaObavještenjaDanas je Svjetski dan oralnog zdravlja

Danas je Svjetski dan oralnog zdravlja

- Advertisement -

Iako je zbog koronavirusa, čija epidemija se širi planetom, sve palo u drugi plan, treba se podsjetiti i datuma koji su važni u stomatologiji. Jedan od njih je i 20. mart, koji se obilježava kao Svjetski dan oralnog zdravlja.

Usvojen je na Samitu Ujedinjeni nacija 2011. godine. Svjetski dan oralnog zdravlja organizuje Svjetska Stomatološka Federacija (FDI World Dental Federation) i predstavlja najveću globalnu akciju za promovisanje oralnog zdravlja.

Foto: worldoralhealthday.org

Nizovi kampanja povezanih sa Svjetskim danom oralnog zdravlja imaju za cilj da pošalju poruku djeci i odraslima o važnosti održavanja oralnog zdravlja na pravi način, kao i značaju oralnog zdravlja u održavanju cjelokupnog stanja organizma. Ove godine, tema je “Zajedno do oralnog zdravlja”.

Svjetski dan oralnog zdravlja je proglašen 2007. i u početku je obilježavan 12. septembra, u znak sjećanja na dr Čarlsa Gordona, osnivača Svjetske stomatološke federacije.

Međutim, kampanja nije u cijelosti aktivirana do 2013. godine, nakon što je datum promijenjen u 20. mart kako bi se izbjeglo poklapanje sa Svjetskim stomatološkim kongresom FDI koji se održao u septembru.

Foto: swikblog.com

Novi je datum odabran tako da odražava sljedeće:
*Starije osobe moraju imati ukupno 20 prirodnih zuba na kraju svog života kako bi bili zdravi
*Djeca bi trebala imati 20 dječjih zuba
*Zdravi odrasli moraju imati ukupno 32 zuba i 0 zubnih šupljina
Izraženo numerički, ovo se može prevesti kao 3/20 od 20. mart

Prethodne kampanje
Dugogodišnje aktivnosti usmjerene na podizanje globalne svijesti o prevenciji i kontroli oralnih bolesti, usmjeravaju pažnju javnosti, stručnjaka za oralno zdravlje i kreatora politike na određenu temu i, koje imaju ulogu u smanjenju opterećenja bolestima.

Foto: Facebook/GDA

Teme prethodnih kampanja su bile:
2013: Zdravi zubi za zdrav život
2014: Proslavite sa zdravim osmijehom
2015: Osmijeh za život!
2016: Zdrava usta, zdravo tijelo.
2017: Pametan početak
2018: Recite AAA: Misli o ustima, misli o zdravlju
2019: Recite AAA: Radite na zdravlju usta

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -