fbpx
NaslovnaObavještenjaDanas je 6. mart, Međunarodni dan stomatologa

Danas je 6. mart, Međunarodni dan stomatologa

- Advertisement -

Danas je 6. mart – Međunarodni dan stomatologa. Koliko god strašno zvučalo, posjeta stomatolozima je potrebna, jer da ova, često nepoželjna, profesija nije postojala od davnina, naša sklonost šećerima i slatkim poslasticama već bi davno uništila naše biserne osmijehe.

Volite ih ili ih mrzite, svakako postoji argument da se kaže da su stomatolozi jedan od najvažnijih profesionalaca koje možete dobiti u zdravstvenoj industriji. Uostalom, bez naših zuba, gdje bismo bili? Stomatološki dan znači da se oda počast našem omiljenom iskustvu u stomatološkoj stolici.

Foto: studying-in-australia.org
Foto: studying-in-australia.org

Iako mnogi nisu uvijek previše zainteresovani za provjeru zuba, razvrstavanje šupljina i zaustavljanje propadanja, ključni su za dug i zdrav život – pa možemo samo reći hvala što postojite!

Nismo mogli otkriti odakle dolazi Dan stomatologa, ali je prilično jasno zašto ova profesija zaslužuje svoj dan. Ono što znamo je da je stomatologija prisutna već duže vrijeme. Još 7000. godine prije nove ere, stomatolozi su morali pomagati oboljelima od zubobolje i šupljina.

Iako bez modernih alata koje danas imamo na raspolaganju, u davna vremena stomatolozi su se morali nositi s nekim čudnim i divnim lijekovima – kao što su pčelinji vosak i kremenim alatima . Smatralo se da su zubne šupljine bile u jednom trenutku posljedica “zubnog crva”, koji je pronađen u djelima Homera.

Iako je jedan od razloga zašto ne volite odlazak kod zubara, to što se brinete da će boljeti, pomislite na naše pretke – morali su se nositi s pokvarenim zubom koji se izvlačio iz zubnog mesa bez anestetika.

Foto: jdplus.in
Foto: jdplus.in

Koliko je prošlo od kada ste otišli na pregled kod zubara? Možda bi danas bilo savršeno vrijeme da prekinete vašu naviku izbjegavanja, i samo provjerite zube!

A ako ne mislite da je sve u redu s vašim zubima, možete se prepustiti čišćenju. Ništa nije više šarmantno od svijetlog osmijeha!

Ako niste zainteresovani za današnju posjetu stomatologu, provjerite koristite li oznaku #dentistsday na društvenim mrežama kako biste dobili riječ – možda ćete potaknuti nekog drugog da provjeri zube i učiniti svijet nasmješenijim mjestom!

Izvor: radio Žepče

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -