Damon proteza

- Advertisement -

Na prvi pogled može se činiti da su Damon proteze samo još jedna fiksna proteza za zube, jer i Damon proteze uključuju bravice. Dok konvencionalna, obična proteza uključuje elastične (gumene) ligature, Damon proteza koristi samoligirajuće bravice.

Ove bravice imaju specijalna vratanca za zatvaranje čime se isključuje potreba za ligiranjem. Međutim, nisu samoligirajuće bravice najvažnija karakteristika Damon sistema.

Foto: lumidentstudio.rs

Zapravo, u pozadini samoligirajućih bravica stoji koncepcija primjene bioloških sila koja u potpunosti otvara novi pristup u terapiji.

Upravo to čini najvažniju osobinu koju posjeduje Damon sistem. Biološke sile su blage kontinuirane sile koje djeluju na vraćanje zuba u pravilan položaj.

Ove sile su slične silama koje stvaraju mišići lica. Sa druge strane, zbog korišćenja ligatura, konvencionalne proteze mogu proizvesti jači i agresivniji pritisak na zube koji nekada može imati i negativne efekte.

Prednosti Damon proteza u odnosu na tradicionalne fiksne proteze
Upotreba Damon proteze pruža brojne prednosti u odnosu na tradicionalnu fiksnu protezu:
*Dok tradicionalna, obična proteza za zube ponekad zahtijeva vađenje zdravih zuba kako bi se napravio prostor za pravilan raspored zuba, Damon sistem uglavnom to ne zahtijeva.

Pored toga, sa Damon protezama nema potrebe ni za korišćenjem aparata za širenje nepca. Za ove prednosti su zaslužne biološke sile, koje su dovoljno efikasne da sve zube dovedu u idealan položaj i na pravo mjesto.

Foto: dentalcentar.rs

*Terapija Damon protezom traje čak šest mjeseci kraće u odnosu na terapiju tradicionalnom protezom.
*Kao posljedica vađenja zuba i korišćenja tradicionalne proteze može da se javi zaravljen profil. Međutim, Damon proteze dovode do stvaranja idealnog luka, što se pozitivno odražava na čitav izgled lica pacijenta. Damon sistem donosi širinu osmijeha.

*Iako Damon proteze mogu da dovedu do zaista velikog pomaka zuba, taj proces ipak nije bolan niti neprijatan. Dva su razloga za to:
-Prvo, biološke sile su izuzetno blage i kontinuirane.
-Drugo, blažim silama se brže dolazi do kraja terapije jer se dio sila ne troši na trenje kao kod klasične fiksne proteze.

*Takođe, sa Damon sistemom se smanjuje potreba za dolascima na kontrole za 48% zbog odsustva potrebe za mijenjanjem ligatura. Najčešće su kontrole na dva mjeseca.
*Ova činjenica predstavlja odličnu priliku za pacijente iz inostranstva, jer je cijena fiksne proteze za zube Damon sistema znatno jeftinija u našoj zemlji.

Foto: freepik.com

*Održavanje proteza za zube Damon sistema je znatno olakšano, što dovodi do višeg nivoa higijene. To je posljedica odsustva ligatura na kojima se obično nakupljaju naslage od hrane.
*Damon sistem je i estetski efektniji zbog svoje diskretnosti. Postoji i posebna vrsta Damon Clear proteze kod koje su prednje bravice providne i potpuno neprimjetne.

Face-driven ortodoncija
Osnovu čitavog Damon sistema čini takozvana Face-driven ortodoncija. Ona u svoj fokus stavlja terapiju koja je vođena izgledom lica pacijenta. Ova koncepcija posljedica je činjenice da (ne)pravilan položaj zuba u velikoj mjeri utiče na čitav izgled lica.

Damon sistem omogućava podešavanja koja će Vašem licu donijeti ljepotu koju zaslužujete. A, da bi taj proces imao maksimalan efekat, morate se prepustiti profesionalcima.

Izvor: Dental Vortex

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -