fbpx
NaslovnaZanimljivostiDamir Ištvačnić: 3D štampači i laseri su budućnost stomatologije

Damir Ištvačnić: 3D štampači i laseri su budućnost stomatologije

- Advertisement -

damir laseri 1PODGORICA – Upotreba 3D štampe, bilo da je riječ o metalu, akrilatu ili plastici troši mnogo manje energije u odnosu na tradicionalne metode. Velika prednost je i što su izmjene mnogo lakše izvodljive a to donosi znatno veću uštedu u materijalima za zubne nadoknade, kaže za naš portal Damir Ištvančić stručnjak za laserske tehnologije iz Hrvatske.

Sa gospodinom Ištvančićem smo razgovarali u Podgorici na seminaru u organizaciji kompanije Tehno Dental, a on je između ostalog govorio u laserskim tehnologija, njihovim prednostima, načinima upotrebe i drugim zanimljivim temama.

STOMATOLOGIJA: Gospodine Ištvančiću, srećemo se ovdje u Podgorici na seminaru posvećenom sterilizaciji. Vi nam stižete iz Hrvatske, a vaša specijalnost je primjena lasera u stomatologiji i dermatologiji. Recite nam zašto je ova oblast medicinske tehnologije toliko popularizovana u posledenje vrijeme i šta je to glavno što ste podijelili sa kolegama i zainteresovanim posjetiocima?

IŠTVANČIĆ: Pa laseri se u medicini primjenjuju već četiri decenije, ali je napredak tehnologije omogućio da sada to bude široko primjenjena tehnologija. Mogućnost primjene stalno raste u oblastima minimalno invazivnih intervencija, a prednosti su višestruke. Prvo smanjuje se nivo bola, a period oporavka nakon intervencije je znatno kraći nego kod tradicionalnih metoda. Takođe se smanjuje broj antibiotika koje je neophodno uzimati, što je velika prednost za pacijenta.

STOMATOLOGIJA: Dakle, ako sam pravilno razumio postoji više načina na koji se laseri primjenjuju u stomatologiji?laser3

IŠTVANČIĆ: Tako je. Sada se laseri najviše primjenjuju u oblastima kao što je paradontopatija. Riječ je o gubitku potpornog zubnog tkiva, bolest prvo napada desni što kasnije dovodi do uništenja zuba. Upotrebom lasera ova bolest se može zaustaviti, liječenje je mnogo kvalitetnije, oštećenja se mogu sanirati i uz pravilnu oralnu higijenu problem može biti rješen dugoročno.

STOMATOLOGIJA: Dakle, laseri se primjenjuju u oblastima gdje je potrebna visoka preciznost i to većinom u situacijama kada su neophodne hirurške intervencije?

IŠTVANČIĆ: Da, upotreba je u različitim oblastima, a prvenstveno u tretmanima dezinfekcije ortodonta i endo-kanala, zatim u liječenju konmplikovanih bolesti, u hirurškim intervencijama kao što je maksiofacijalna hirurgija, termo hirurgija, plastična hirurgija i slično. Prednost je što imate rezove bez krvarenja, rane mnogo brže zarastaju, a tu je i kvalitetnija kontrola rada hirurga.

STOMATOLOGIJA: Recite nam nešto više o opremi i uređajima koje distribuirate. Kakvi su to uređaji i za šta se sve koriste?

IŠTVANČIĆ: Mi prvenstveno distribuiramo laserske uređaje američke kompanije Biolase, i korejske firme Vutronic, koja je jedan od globalnih lidera u oblasti dentalnih tehnologija, a naročito u dermatologiji. Tu su takođe i 3D štampači renomirane evropske kompanije.

STOMATOLOGIJA: Kada pominjete 3D štampače i lasere, Vaša poruka je da kombinacija tih tehnologija predstavlja budućnost stomatologije ali i cijele medicine?

laser2IŠTVANČIĆ: Upotreba 3D štampe, bilo da je riječ o metalu, akrilatu ili plastici troši mnogo manje energije u odnosu na tradicionalne metode. Velika prednost je i što su izmjene mnogo lakše izvodljive a to donosi znatno veću uštedu u materijalima za zubne nadoknade. Takođe cjelokupan proces se radi u moćnim 3D softverima što omogućava izuzetno veliku preciznost i kvalitet izrade. Takođe je moguće odraditi veći broj promjena na manjem broju proizvoda. Kompletan gubitak materijala u cjelokupnom procesu je manji od 10 odsto, što je u odnosu na dosadašnje metode ogroman napredak. Na kraju tako čuvamo i životnu okolinu jer se kreira manja količina otpadnih materijala.

STOMATOLOGIJA: Na kraju razgovora, pošto često putujete regionom gdje prezentujete različite proizvode i uređaje, a upoznati se sa svjetskim trendovima recite nam kako biste ocijenili stanje stomatologije u zemljama regiona na ex jugoslovenskom prostoru?  

IŠTVANČIĆ: Na žalost moramo kontatovati da je primjetna opadajuća gradacija od Zapada ka Istoku regiona. Razlika je zaista relativno primjetna. Kada je riječ o laserima u Evropskoj uniji oni su gotovo svakodnevnica, dok se u istočnijim regijama tek sada nameću kao standard.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -