fbpx
NaslovnaObavještenjaDa li znate zašto se zalivaju fisure?

Da li znate zašto se zalivaju fisure?

- Advertisement -

Pristupačna i neinvazivna metoda zalivanja fisura je jedan od načina zaštite dječijih zuba. Pranje zuba je često nedovoljna prevencija jer su bočni zubi puni izbočina, udubljenja i neravnina, i idealno su mjesto za zapadanje hrane koja se teško uklanja.

Često su takvi prostori toliko uzani da vlakno četkice ne može da dopre do njih. Bakterije koje su normalno nastanjene u usnoj duplji se hrane ostacima hrane, produkuju kiseline i tako dovode do razaranja zuba i pojave karijesa.

Foto: freepik.com

Zalivači predstavljaju tanak sloj materija koji se nanosi na zube. On ih štiti od pojave karijesa tako što prekriva neravnu površinu. Metoda se koristi više od 40 godina. Ona je efiksana, sigurna i pouzdana, a istraživanja su pokazala da smanjuje nastanak karijesa za čak 80% u prve dvije godine od postavke na zube.

Zalivači mogu da stoje i više godina na zubima, a nekad i cio život.  Dokazano je da djeca koja nemaju zalivene zube imaju i do tri puta više popravljenih zuba od djece koja imaju zalivene zube. Nakon aplikacije, doktor na redovnim kontrolama provjerava da li je zalivač i dalje tu, da li se okrnjio ili odlomio.

Foto: thedentistsatcreekside.com

U tom slučaju se ponavlja procedura. Zalivaju se samo stalni zubi, oni koji imaju kvržice i fisure, tj. molari i premolari i to najbolje odmah nakon nicanja, oko šeste i dvanaeste godine. Mliječni zubi se ne zalivaju.

Iako je moguće zalivati mliječne zube kod djece sa visokim rizikom od pojave karijesa, mlađa djeca obično ne mogu da budu mirna par minuta i da drže otvorena usta kako bi se pravilno obavila procedura.

Izvor: ordinacija Amfora Dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -