NaslovnaObavještenjaDa li znate šta su kompozitne fasete?

Da li znate šta su kompozitne fasete?

- Advertisement -

Ako imate okrnjen, napukao, pokvaren ili zub koji je promijenio boju postoji više načina na koje možete riješiti problem koji imate. Kompozitne ili keramičke fasete mogu biti jedno od rješenja za navedene probleme.

Šta su kompozitne fasete?
Kompozitna faseta je nanošenje kompozitnog materijala na površinu vašeg zuba kako bi se popravio. To je jednostavna, povoljna estetska stomatološka procedura koja se obično završava u jednoj posjeti.

Za šta se koriste kompozitne fasete?
Kompozitne fasete se najčešće koriste za ispravljanje okrnjenih ili promijenjenih zuba. Takođe se može koristiti za zatvaranje velikih razmaka između zuba, promjenu oblika zuba ili produženje zuba. U nekim slučajevima, se koristi umjesto amalgama, ili da bi se zaštitio otkriveni korijen zuba sa povučenim desnima.

Šta da očekujete?
Prvo, vaš stomatolog će koristiti vodič za nijanse da odabere nijansu kompozita koja će najviše odgovarati prirodnoj boji zuba. Prije postavljanja fasete, površina zuba se hrapavi i lagano premaže tečnošću za kondicioniranje kako bi se vezivni materijal lakše zalijepio za površinu. Kada je zub pripremljen, vaš zubar će nanijeti kompozit na zub i oblikovati ga dok ne bude u pravilnom obliku.

Zatim se materijal očvrsne ultraljubičastim svjetlom ili laserom. Nakon što se smola učvrsti, vaš stomatolog će završiti sve završne radove, kao što je dodatno oblikovanje i poliranje spoja kako bi se uskladio sa ostatkom vaših zuba. Obično je potrebno između 30 minuta do sat vremena da se završi postupak. Međutim, ako imate više zuba, proces može potrajati nekoliko posjeta. Pošto postavljanje kompozitnih faseta ne zahtijeva anesteziju, možete se vratiti normalnim svakodnevnim aktivnostima odmah nakon završetka intervencije.

Koji su najčešći problemi kompozitnih faseta?
Nedostatak kompozitnih faseta je što kompozitna smola nije ni približno jaka kao prirodni zub, pa je veća vjerovatnoća da se može potpuno okrhnuti ili odlomiti. Ako se spremate da uradite kompozitne fasete, možda je vrijeme da odbacite loše navike, kao što je grickanje noktiju ili žvakanje tvrdih bombona ili olovke, jer ove stvari mogu da otkinu fasetu.

Koliko dugo traju fasete zavisi od toga koliko ste kompozitnih faseta uradili i vaših oralnih navika, tako da je važno da Vašim kompozitnim fasetama pružite istu količinu njege i pažnje kao i prirodnim zubima. Kompozitni materijal je sklon mrljama, pa pazite koliko često konzumirate supstance koje mogu da ga zaprljaju, kao što su čaj, kafa, dim cigareta i vino.

Posebno je važno izbjegavati konzumiranje hrane koja je obojena tokom prvih 48 sati nakon postavljanja faseta. U danima nakon postavljanja faseta, pozovite svog stomatologa ako primijetite oštre ivice na spojenim zubima ili se vaši zubi osjećaju neobično kada zagrizete. Uvijek pozovite svog zubara ako dio ili cijela faseta otpadnu.

Koja je cijena kompozitnih faseta?
Cijena kompozitnih faseta je dosta niža nego cijena keramičkih faseta. Cijena jedne kompozitne fasete je 50 eura i u prosjeku mogu da traju od pet do 10 godina u zavisnosti od održavanja.

Izvor: ordinacija Caninus

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -