fbpx
NaslovnaObavještenjaDeset najčešćih stomatoloških simptoma

Deset najčešćih stomatoloških simptoma

- Advertisement -

Neredovno održavanje oralne higijene može da dovede do ozbiljnih problema. Zubi mogu da promijene boju, da postanu krti, a može da dođe i do periodontitisa, odnosno uništavanja mekanog tkiva i kosti koje podupiru zube.

Tada se desni povlače, stvara se veći prostor između zuba, što na kraju može da uzrokuje i ispadanje zuba. U ovom tekstu vam donosimo deset najvećih ili najčešćih stomatoloških simptoma.

Foto: monroefamilydentistryne.com

Obojeni zubi
Vremenom zubi mogu postati umrljani i da promijene boju. Ovo je često rezultat korišćenja određenih namirnica, kao što su kafa ili čaj, pušenje, starenje, genetika, povrede ili određeni lijekovi. Opcije za izbjeljivanje mogu da riješe ovaj problem. Najbolje je da provjerite kod svog stomatologa, koje su vam opcije za uklanjanje mrlja.

Napukli ili slomljen zub
Može se dogoditi iz više razloga – krti zubi, brušenje, povreda… Pukotina može biti nevidljiva golim okom, pa čak i rendgenskim snimcima, ali oni mogu biti nevjerovatno bolni i da stvaraju veće probleme ako se ne liječe. Ako osjetite bol prilikom žvakanja, posjetite svog stomatologa. Može da vam dijagnosticira uzrok i da napravi plan liječenja.

Foto: 4smile.hr

Oralna pirsing infekcija
Oralni pirsing može da stvoriti širok spektar problema za vaše zdravlje, oralno i na drugi način. Vaša usta su „dom“ ogromnim količinama bakterija, stvarajući idealno mjesto za početak infekcije. Ako imate bilo kakve znakove infekcije – oticanje, bol, groznicu ili pojavu crvene linije oko mjesta pirsinga, potrebno je da se odmah obratite svom stomatologu ili ljekaru.

Suva usta
Ako imate suva usta, to može biti simptom medicinskog poremećaja ili nuspojava određenih lijekova. Slina je primarna odbrana usta od karijesa. Ona ispira hranu i druge ostatke, neutrališe kiseline nastale bakterijama u ustima i obezbeđuje supstance koje se bore protiv bolesti u ustima.

Vaš stomatolog može da preporuči načine za vraćanje vlažnosti usta. Problemi sa sinusima, zubobolja, artritis, povrede, brušenje zuba, gingivitis ili problemi sa vilicom. Vaš stomatolog će provesti detaljan pregled, koji može uključivati i rendgenske snimke, kako bi odredio izvor bola.

Foto: vedrastrana.com

Loš zadah
Loš zadah može biti uzrokovan onim što jedete, ne čistite usta, suva usta, pušenje ili neki zdravstveni problemi. Trajni loš zadah, takođe, može biti jedan od znakova upozorenja bolesti desni. Četkanje dva puta dnevno i čišćenje zubnim koncem su neophodni za smanjenje lošeg daha i sprječavanje bolesti desni.

I pranje jezika vam može pomoći. Ako ste zabrinuti zbog toga što uzrokuje vaš zadah, posjetite svog stomatologa. On može odrediti uzrok i plan liječenja.

Ranice na usni i u ustima
Vrste rana u ustima uključuju čireve, leukoplakiju i kandidozu. Oni se razlikuju po svojoj ozbiljnosti i uzrocima. Rane u ustima mogu biti simptom bolesti ili poremećaja – infekcija od bakterija, virusa ili gljivica ili je rezultat iritacije uzrokovane protezama ili oštrim ivicom slomljenog zuba ili punjenjem. Vaš stomatolog treba da pregleda svaku bol u ustima koja traje nedelju dana ili duže.

Foto: bodent.rs

Krvarenje ili bolne desni
Krvave ili upaljene desni mogu biti znak gingivitisa, ranog i reverzibilnog stadijuma bolesti desni ili jednostavno rezultat prejakog četkanja. Ako vaše desni redovno krvare ili dovoljno da vas zabrinjava, zakažite sastanak sa stomatologom.

Osjetljivost zuba
Ako vas zub ili zubi bole kada pijete tople ili hladne napitke, možda imati osjetljive zube. To može biti posljedica propadanja, preloma zuba, istrošenih ispuna, bolesti desni, istrošene zubne gleđi ili izloženog korijena zuba zbog recesije desni. Tretman će zavisiti od izvora osjetljivosti.

Foto: espreso.rs

Zubobolja
Ako vas bole usta ili vilica, to može biti od zubobolje. Zubobolja obično ukazuje na šupljinu, ali takođe može da signalizuje i bolest desni. U nekim slučajevima zubobolja je znak apscesa. Zubobolju treba odmah procijeniti od strane stomatologa, kako bi se utvrdio uzrok problema i umirila zubobolja.

Izvor: Medical News

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -