Naslovna Savjeti Da li znate koje navike loše utiču na vaše zube?

Da li znate koje navike loše utiču na vaše zube?

Zubi su ogledalo našeg zdravlja, a pored estetskog, imaju i upotrebnu funkciju. Zato je važno održavati pravilnu oralnu higijenu, ali će i to biti uzalud potrošeno vrijeme ako se ne riješite loših navika koje sistemski uništavaju vaše zube. Donosimo vam nekoliko loših stvari koje uništavaju vaše zube

Zaboravite gazirana pića
Fosforna i limunska kiselina koje sadrže gazirani sokovi, oštećuju zubnu caklinu. Ako već morate da ih pijete, nastojte da se služite slamkom, a nakon konzumacije odmah operite zube.

Foto: tvista.hr

Ne perite zube odmah nakon obroka
Iako se pranje zuba preporučuje nakon svakog obroka, u slučaju da je taj obrok uključivao kiseliju hranu poput crnog vina ili, na primjer, umaka od paradjza, preporučamo vam da pričekate barem sat vremena. Naime, kiselina iz hrane nagriza caklinu pa ćete je četkanjem, dok se još nalazi u ustima, pogurati još dublje u caklinu.

Ne koristite zube kao alat
Nastojte da se ne služite vašim zubima kao alatom za otvaranje kesica ili boca, odvezivanje čvorova i slične aktivnosti. Male pukotine na caklini koje nastaju prilikom ovakvih aktivnosti sjajna su podloga za razvoj karijesa.

www.ordinacija.info

Kozumirajte što manje slatkiša
Šećer je jedan od najvećih neprijatelja zuba, jer predstavlja hranu za bakterije koje stvaraju mliječnu kiselinu što dovodi do oštećenja cakline, a to za posljedicu ima nastanak karijesa.

Spriječite škripanje zubima
Nesvjesno škripanje zubima, odnosno bruksizam, jako šteti vašim zubima. Kako biste izbjegli oštećenja koja nastaju i bol koja neminovno slijedi, posjetite svog stomatologa kako bi vam napravio silikonski štitnik za zube.

Foto: tprtal.hr

Služite se zubnim koncem
Iako i vrapci na grani znaju da je zube poželjno prati ujutro, naveče i nakon svakog obroka, to nažalost nije dovoljno. Stoga preporučujemo da barem jednom dnevno zube očistite i zubnim koncem.

- Advertisment -

POPULARNO

Stomatolozi – niko neće ostati nezbrinut, veže nas Hipokratova zakletva

Epidemija koronavirusa u našoj zemlji, poremetila je funkcionisanje stomatoloških ordinacija. Rade samo one koje imaju potpisan ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje...

Novi cjenovnik Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore za usluge osnovne stomatološke zaštite

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore odredio je novce cijene usluga za osnovnu stomatološku zaštitu. Ove cijene važe od 1. marta.

CAD/CAM – Budućnost u sadašnjosti

CAD/CAM tehnologija već 40 godina nalazi široku primjenu u raznim dijelovima civilizacijskog progresa. Njena primjena u stomatologiji bila je samo pitanje vremena....

Nova klasifikacija parodontnih i periimplantatnih bolesti i stanja

Od sredine prošlog vijeka klasifikacija parodontnih bolesti i stanja stalno se mijenjala u skladu s novim naučnim saznanjima. Još od antičkih vremena...
- Advertisment -