NaslovnaObavještenjaDa li znate kako su stomatološke ordinacije nekada izgledale?

Da li znate kako su stomatološke ordinacije nekada izgledale?

- Advertisement -

Ukoliko svoje zube liječite u stomatološkoj ordinaciji koja je savremeno opremljena, možda će vam zvučati nevjerovatno kako su ranije izgledali stomatološke ordinacije.

Da budemo precizni, iako se istorija stomatologije može pratiti praktično od najranije prošlosti ljudskog roda, stomatologija kakvu danas poznajemo ipak datira tek od prije nekoliko vijekova.

Tačnije, kliješta za vađenje zuba koja se danas koriste potiču tek iz 20. vijeka.

Foto: pinterest.dk

Kratka istorija stomatologije
Smatra se da sa teritorije današnjeg Pakistana potiču dokazi o najranijem liječenju zuba.

Radi se o periodu od oko 7.000 godina prije naše ere, a kasnije su Sumeri čak zapisali šta dovodi do propadanja i kvara na zubima.

Interesantno je pomenuti da su oni kao glavnog „ krivca “ navodili takozvanog zubnog crva, a sličan takav zapis se sreće i kod antičkog pjesnika Homera. Poznato je iz pisanih materijala da su stanovnici Starog Egipta vršili određene intervencije na zubima.

Čak je zabilježeno da su bile korišćene zlatne žice, kako bi bili zamijenjeni zubi koji su izvađeni ili ispali. U doba Starog Egipta je postojao i prvobitni zubar, koji se može operisati kao priučeni stručnjak.

Foto: pixels.com

Dentalni most je prvi put ugrađen oko 700. godina prije naše ere kod Etruraca. Za vrijeme srednjeg vijeka su se uglavnom kaluđeri i berberi bavili stomatologijom.

Kada se pominje stomatologije u modernom smislu, obično se smatra da je nastala u periodu između polovine 17. i početka 19. vijeka. U tom periodu su prvi put korišćeni određeni stomatološki instrumenti, kao i plombe.

Stomatološka ordinacija
- Advertisement -

Francuski hirurg Pierre Fahard se smatra osnivačem savremene stomatologije. Interesantno je pomenuti da se bavio i zubnom protetikom.

U to doba se klesala slonovača, pa su se od nje pravili vještački zubi, koji su kasnije korišćeni kao prvobitne zubne proteze. Upravo tada se javljaju i prve stomatološke ordinacije, ako se uopšte mogu tako nazvati.

Foto: stomatologija.me

One su bile vrlo oskudno opremljene, a većina njih sve do otprilike 20. vijeka nije posedovala ni zubarsku stolicu.

Nije uopšte čudno što sve navedeno možda i zvuči nevjerovatno, jer su savremene stomatološke ordinacije izuzetno kvalitetno opremljene i posjeduju ne samo moderne instrumente, nego i zubarske stolice modernog dizajna i performansi.

Izvor: Na Vidiku

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -