Naslovna Savjeti Da li znate kako izgleda pravilna higijena zuba?

Da li znate kako izgleda pravilna higijena zuba?

Vaša higijena zubi nije pravilna ako na četkicu stavljate pastu za zube i počnete četkanje koje ide gore-dolje, lijevo-desno.

Gore-dolje, lijevo-desno i mislite to je to? Varate se.

Četkanje zuba je gotovo u roku kad si rekao keks i niko vas ne gleda kada perete zube, a uz to pokušavate sami sebe da razbudite, pa vas boli briga za ostatak svijeta i vaša higijena zuba opada.

Foto: 123dental.com.au

A znate li da je higijena zuba toliko loša da se većina posjeta stomatologu dogodi upravo zbog nepravilne njege usne šupljine.

Higijena zuba podrazumijeva da za početak odaberete pravilnu četkicu i pastu za zube. Četkica starija od tri mjeseca ne dolazi u obzir, a dlačice na njoj ne smiju biti previše tvrde kako tokom pranja ne bi nadražile zubno meso.

Pravilna higijena zuba kaže da bi ih četkati barem dva puta dnevno i to u trajanju od dva minuta. Mnogima to zvuči zaista dugo.

Foto: carillondental.com

Većina nas odustane od četkanja već nakon pola minuta, pa ćemo vam reći kako da to olakšate. Podijelite svoja usta na četiri djela i svaki dio četkajte 30 sekundi.

Niti četkanje više od tri puta dnevno, iako zvuči zdravo i higijenski, u stvari uopšte nije dobro za vaše zube. Time ćete otkloniti zubnu gleđ koja štiti zube, a i nadražićete zubno meso.

Higijena zuba podrazumijeva one osnove kao što su:
*da četkate zube kratkim kružnim pokretima i laganim pritiskom
*da pola četkice prislonite na zubno meso, a drugu polovinu na zub
*da dlačice uvijek budu okrenute prema zubnom mesu pod uglom od 45 stepeni

Foto: triangledentistry.com

*da za čišćenje prostora između zuba koristite zubni konac koji odstranjuje i do 70% više plaka
*da jednom dnevno isperete usta vodicom za ispiranje usta.
Uz ovakvu njegu vaša higijena zubi biće potpuna.

Izvor: RTL

- Advertisment -

POPULARNO

Rad s djecom i osobama s posebnim potrebama u stomatološkoj ordinaciji

Rad s djecom i osobama s posebnim potrebama zahtijeva potpuno individualan pristup koji se nikako ne može uklopiti u postojeće okvire rada...

Predstavljamo: Mašina za frezovanje D10, Yenadent

Mašina za frezovanje D10 za sve meke materijale i keramike! Materijali koji mogu da se obrađuju: cirkonija, PMMA, vosak, litijum disilikat, PEEK.

Prosječne cijene stomatoloških usluga u Podgorici

Zbog velikog interesovanja čitalaca, portal www.stomatologija.me objavljuje prosječne cijene stomatoloških usluga u Podgorici. Prvi stomatološki pregled košta 10,...

U Beogradu u četvrtak počinje 19. Kongresa stomatologa Srbije i traje do 3. oktobra

Stomatološka komora Srbije će u saradnji sa Stomatološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizovati 19. Kongres stomatologa Srbije, koji je na programu od...
- Advertisment -