fbpx
NaslovnaObavještenjaDa li znate kako inficirani zub utiče na vaše zdravlje?

Da li znate kako inficirani zub utiče na vaše zdravlje?

- Advertisement -

Problemi u ustima mogu biti vidljivi i bolni, ali takođe mogu biti i skriveni i neosjetni. Rijetko kada o tim problemima razmišljamo šire, u smislu da je to žarište (fokus) koji može da utiče na cjelokupan organizam i vaše zdravlje.

Jedan od najčešćih problema koji mogu da utiču na cio organizam je inficiran zub. Šta je inficiran zub? Pod ovim terminom podrazumijevamo ”mrtav” zub, koji nije do sada liječen ili zub koji je neadekvatno liječen.

Foto: mackenziedentalcentre.com

U oba slučaja, u samom zubu se nalaze bakterije koje dovode do infekcije tkiva oko vrha korijena zuba. To je takozvani proces ili gnojna kesica. Ovaj proces može biti akutan ili hroničan.

Kako dolazi do infekcije zuba: kao posljedica karijesa koji je napredovao do samog živca zuba; putem džepa koji se nalazi u kosti pored zuba (kod paradentoze); kod zuba koji su bili izloženi udarcu ili bilo kojoj vrsti traume.

U zavisnosti od prirode procesa, ovo mogu biti neki od simptoma: spontani bolovi ili bolovi pri žvakanju; otok, temperatura, uvećane limfne žlijezde na vratu; neprijatan ukus i zadah; otečene i crvene desni; prisutna ”bubuljica” na desnima (izvodni kanal procesa); promjena boje zuba; klaćenje zuba.

Foto: smilefocus.com.sg

Nažalost, u velikom broju slučajeva inficirani zubi ne moraju dati nikakve simptome. Pacijenti tada ne znaju da uopšte imaju prisutan izvor infekcije u svom tijelu.

U tim slučajevima, ovi zubi budu otkriveni ili redovnim stomatološkim pregledom ili tek tada kada počnu negativno da utiču na vaše zdravlje.

Kako inficiran zub može da utiče na vaše zdravlje?
Svaka prisutna infekcija u organizmu je znak za uzbunu. To je slučaj i sa zubima. Zbog svog položaja u našem tijelu, zubi mogu da utiču na udaljene organe.

Kod zdravog organizma, inficiran zub rijetko kada može da izazove udaljenu infekciju i zadržava lokalan karakter.

Foto: sites.nortwestern.edu

U slučaju pada imuniteta ili nekih drugih prisutnih bolesti u organizmu (autoimune bolesti, dijabetes, kancer, srčani problemi), svako prisustvo bakterija u organizmu može da bude veoma opasno.

Širenje bakterija krvnim sudovima može da izazove infekciju u udaljenim organima. Neki od organa koji mogu biti pogođeni su srce, pluća, mozak, sinusi, zglobovi, koža, bubrezi, digestivni sistem.

Savjeti za prevenciju i terapiju: redovno održavati pravilnu oralnu higijenu; barem jednom godišnje odlaziti kod stomatologa na kontrolni pregled; ponovo liječiti zube koji su prethodno neadekvatno liječeni.

Izvaditi sve zube koji više ne mogu da se liječe, nikako ih nemojte čuvati u svojoj vilici – ovo je u svakodnevnoj praksi najčešći slučaj; nakon liječenja zuba, obavezno uraditi kontrolni snimak poslije 6-12 mjeseci.

Foto: interdent.com

U slučaju da imate puno zuba sa izvađenim živcima, kontrolisati njihovo stanje izradom novog snimka svake dvije godine; sve neadekvatne i dotrajale stare plombe zamijenite novim. Briga o zubim ne znači samo lijep osmijeh i odsustvo tegoba.

Oralno zdravlje je mnogo više od toga i može značajno da utiče na vaše opšte zdravlje.

Izvor: Ordinacija Dr Bede

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -