fbpx
NaslovnaSavjetiDa li uklanjanje kamenca štedi gleđ?

Da li uklanjanje kamenca štedi gleđ?

- Advertisement -

Uklanjanje kamenca je intervencija koja se obično radi na redovnim kontrolama, na svakih šest mjeseci.

Tada, osim što ćete uraditi ovaj tretman, ovo je sjajna prilika da otkrijete karijes u početnoj fazi, upalu desni, da vam stomatolog kaže održavate li dobro higijenu ili ne, da li ima nekih promjena na sluznici koju do sada niste vidjeli i slično.

Znači, ovo je intervencija koja će vam donijeti mnogo više od samo uklanjanja kamenca i zato, odmah se danas naručite ako odavno niste bili.

Ručni instrumenti se danas sve rjeđe koriste, jer sui h zamijenili moderni ultrazvučni aparati. Obično su to razne vrste “lopatica”, kojima se lakše može odvojiti kamenac od zuba.

Foto: stomatologijamaglajlic.com

Ultrazvučni instrument se danas najviše (skoro I jedino) koristi za uklanjanje kamenca. Pod uticajem vibracija ultrazvuka, dolazi do odlamanja komada kamenca koji su se nataložili na zubu.

Procedura je jednistavna brza i bezbolna. Desni i zubi mogu biti malo osjetljivi ukoliko su desni upaljene, a korijenovi zuba ogoljeni.

Da li je uklanjanje kamenca štetno?
Ne. Gleđ je toliko čvrsta supstanca da ultrazvučni nastavak ne može narušiti nmjenu strukturu. Više štete će napraviti neuklanjanje kamenca, i odlaganje intervencije, jer kamenac sve više i više potiskuje desni i ogoljeva korjen zuba.

Izvor: Instagram/moj_osmijeh_enafilipovic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -