NaslovnaRiječ stomatologaDa li su trakice za izbjeljivanje zuba efikasne i bezbjedne?

Da li su trakice za izbjeljivanje zuba efikasne i bezbjedne?

- Advertisement -

Trakice za izbjeljivanje zuba predstavljaju jedan od preparata koji se nudi kao instant rješenje za izbeljivanje zuba u kućnim uslovima. Svakodnevno se na internetu, malim ekranima pa čak i u nedeljnicima mogu vidjeti reklame za različite vrste preparata koji se koriste u cilju izbjeljivanja zuba.

Da li su trake za izbjeljivanje zuba pravi izbor za vas, i da li je sa njima moguće postići željeni efekat izbjeljivanja zuba – pokušaćemo da vam pojasnimo u nastavku teksta!

- Advertisement -
Foto: magicdent.co.rs

Šta su trakice za izbjeljivanje zuba?
Kako se koriste trake za izbjeljivanje zuba i na kom principu rade? Trakice za izbjeljivanje zuba predstavljaju preparat u vidu tankih ljepljivih najlonskih tračica koje se lijepe na zube i imaju za cilj da ih izbjele. One u svom sastavu, kao glavnu supstancu, sadrže vodonik peroksid u koncentracijama od 3%, 6% i 9%. Pored toga sadrže i druge supstance koje im omogućavaju viskoznost i elastičnost i lako ljepljenje za zube.

Zašto su trake za izbjeljivanje zuba popularne?
Razlozi za korišćenje trakica za izbjeljivanje zuba su raznovrsni. Najčešći su:
-brzina postizanja rezultata,
-cijena, ali i
-nesvjesno zaobilaženje posjete stomatologu, koja za mnoge ljude predstavlja stres.

- Advertisement -

Da li su trake za beljenje zuba bezbjedne i efikasne?
Jedno od najčešćih pitanja koje pacijenti nama postavljaju je da li su tračice za izbjeljivanje zuba efikasne, bezbedne i da li ih uopšte treba koristiti? Korišćenje svakog preparata za izbjeljivanje zuba koji u svom sastavu sadrži vodonik peroksid i karbamid peroksid, pa čak i u malim koncentracijama, bez nadzora i konsultacije stomatologa predstavlja veliki rizik po vaše zube, pa i zdravlje uopšte.

Foto: magicdent.co.rs

Imajući u vidu da su ovi preparati danas sve dostupniji, kao što je slučaj i sa izbjeljivanjem zuba od strane kozmetičara u kozmetičkim salonima, morate biti jako oprezni. Jer da bi se započelo sa izbjeljivanjem zuba, nephodno je izvršiti pregled usta i zuba pacijenta, a koji rade isključivo stomatolozi. Doktor stomatologije je taj koji mora procijeniti tri ključne stvari:
-Da li ste kandidat za izbjeljivanje?
-Da li za to postoji indikacija?
-Koja metoda je pravi izbor za vas?

Pet ozbiljnih problema koje mogu izazvati trakice za izbjeljivanje zuba
Kada na svoju ruku, bez prethodne konsultacije, koristite trakice za bijeljenje zuba, možete se susresti sa sljedećim problemima:
-Ukoliko imate kamenac, konkremente ili prebojenosti zuba, izbjeljivanje zuba neće biti efikasno!
-Ukoliko imate neadekvatne plombe na zubima, oksidi vodonik peroksida mogu doći do tkiva pulpe i izazvati oštećenja!

Foto: freepik.com

-Ukoliko imate nasljedno oboljenje gleđi, korišćenje ovih preparata može dovesti do još većeg oštećenja vašeg zubnog tkiva!
-Ukoliko imate pojačanu osjetljivost zuba, možete je još više pojačati primjenom ovih sredstava!
-Ukoliko koristite trakice za izbjeljivanje zuba na neadekvatan način, možete dobiti ozbiljne opekotine desni!

Sve ove stvari nestručna lica i kozmetičari ne znaju, nisu edukovani da ih prepoznaju i zbog svega toga se izbjeljivanje mora vršiti pod strogo kontrolisanim uslovima od strane stručnog lica, kao i proizvodima renomiranih proizvođača stomatoloških materijala. Uzevši sve ovo u obzir, naš sajvet je da se tokom redovne kontrolne posjete stomatologu konsultujete o opcijama izbjeljivanja zuba, o potencijalnim rezultatima ali i mogućim negativnim efektima te inače rutinske procedure.

Izvor: ordinacija Magic Dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -