fbpx
NaslovnaSavjetiDa li su metalokeramičke krunice dobar izbor?

Da li su metalokeramičke krunice dobar izbor?

Od 2010. postoji trend da se metalokeramičke krunice posmatraju kao inferiorna vrsta krunica u odnosu na krunice od pune keramike. Korišćenje metalokeramičkih krunica u svijetu je ispod 50% prvi put u istoriji, dok se metalne krunice koriste samo u izuzetnim situacijama, ponajviše zbog visokih cijena plemenitih metala.

U ordinaciji Cvejanović takođe smo se fokusirali na krunice od pune keramike (cirkonijumske krunice), nabavili CEREC mašinu za izradu keramičkih krunica i softver za njihovo projektovanje, međutim metalokeramičke krunice i dalje često koristimo, a u ovom tekstu objasnićemo i zašto.

Foto: ordinacijacvejanovic.com
- Advertisement -

Želja nam je da što bolje informišemo pacijente, kako oni ne bi odlagali zahvat misleći da moraju uštediti za keramičke krunice i kako bi što bolje znali koje su im opcije na raspolaganju, pogotovu, jer na tržište polako stižu nove vrste metalokeramičkih krunica.

Zašto su metalokeramičke krunice jeftinije od keramičkih?
Isključivo zbog cijene materijala. Jezgro metalokeramičkih krunica je od mješavine nikla, hroma, kobalta i drugih metala. Ovo jezgro izrađuje se u tačnim dimenzijama krunice i preko njega se na visokoj temperaturi dodaje sloj porcelana. Cirkonijum je skuplji od bilo kog neplemenitog metala i odatle razlika u cijeni.

Koji su nedostaci metalokeramičkih krunica u odnosu na keramičke?
Jedini stvarni nedostatak je mogućnost da na mjestu gdje se krunica spaja sa desnima vidi tanka siva linija, odnosno metalna osnova krunice. Siva ivica uvijek se prilikom postavljanja krunice sakriva ispod desni ali ako se desni dodatno povuku moguće je da će se oktriti. Među problemima koji se javljaju veoma rijetko su lomljenje površinskog sloja keramike ili oštećenje prirodnog zuba nasuprot krunice zbog nepreciznog dodavanja porcelana na metalnu osnovu.

Foto: ordinacijacvejanovic.com

Postoje li prednosti?
Naravno, i to značajne. Kao i krunice od punog metala, metalokeramičke krunice su veoma trajne, a njihova velika otpornost na sve tipove potresa i stezanja čini ih i boljim izborom za postavljanje u zadnjoj regiji, gdje se obavlja žvakanje.

Zašto se onda keramičke krunice smatraju boljim?
Prvenstveno zbog estetike. Prije svega, cirkonijum može imati realnu boju prirodnog zuba i posjeduje fantastičnu osobinu da prelama svjetlo na isti način kao prirodni zubi. Čak i kada je vidljivo da osoba ima cirkonijumske krunice, one djeluju vrlo prirodno u vilici, dok metalokeramičke krunice ostavljau u većoj mjeri utisak “vještačkog” zuba. Zahvaljujući drugom načinu izrade krunice, preciznost je veća kod keramike, što takođe omogućava bolji izgled.

Da li je moguće kombinovati metalokeramičke i keramičke krunice?
Da, i to je upravo naš savjet za postizanje najboljeg odnosa cijene, estetike i funkcionalnosti uvijek kada se paralelno izrađuje veći broj krunica u vilici. Na zadnjim zubima metalokeramičke krunice su veoma dobro rješenje, dok je na prednjim zubima poželjno postaviti kermičke krunice.

Foto: ordinacijacvejanovic.com

Nova generacija metalokeramičkih krunica
Da, metalokeramičke krunice neće biti u potpunosti zamijenjene keramičkim potvrđuje podatak da sve više zubara koristi novi tip metalokeramičkih krunica, nazvan PTM (pressed-to-metal). Ove krunice ne koriste prirodni porcelan kao klasične PFM (fused-to-metal), već sintetički, koji je fleksibilniji i jači, tako da se može eliminisati siva linija u korijenu krunice jer poreclan dolazi do samog dna.

Ove krunice su otpornije na pucanje, ne oštećuju zube koji su nasuprot njima, a sintetički porcelain, takođe, prelama svjetlost na prirodniji način. PTM krunice su jedna od opcija i u našoj ordinaciji, međutim pacijenti su još uvijek relativno isključivi – ili ne brinu mnogo o novcu i traže samo keramičke krunice ili žele što više da uštede i traže tradicionalne metalne krunice. O PTM krunicama govorićemo više u narednom periodu, jer očekujemo da će vremenom postati prisutnije na domaćem tržištu, što će sniziti cijenu i učiniti ih logičnim izborom za sve pacijente koji žele da uštede na pametan način.

Izvor: ordinacija Cvejanović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -