NaslovnaObavještenjaDa li su brzi antigenski testovi iz apoteka za detekciju koronavirusa, pogodni...

Da li su brzi antigenski testovi iz apoteka za detekciju koronavirusa, pogodni za rad u stomatološkoj ordinaciji?

- Advertisement -

U Srbiji su se prije par dana u apotekama našli u prodaji brzi antigenski testovi za detekciju koronavirusa. To je kod pojedinih stomatologa izazvalo dilemu da li bi trebalo da ih koriste u ordinacijama, koliko bi takva usluga pružena sa strane stomatologa trebalo da košta?

Ako bi to radili prije svake intervencije, uključujući i preglede i kontrole kako bi se to odrazilo na poslovanje, a kako bi izgledalo iz vizure pacijenta.

Reakcije su bile različite. Neki su smatrali da za tim nema potrebe, već da se koristi ono što se do sada koristilo u zaštiti od koronavirusa – maska, rukavice, vizir, zaštitna odjeća…

Foto: stomatologija.me
Foto: stomatologija.me

Drugi su smatrali da bi to bilo korisno da se koristi za neke sumnjive slučajeve, a posebno pred veće hirurške radove, protetiku…
Većina je bila protiv tih testova, jer smatraju da su bespotrebni, da treba to da rade obučene osobe, a i da se ne mogu naplaćivati pacijentima i ne može se naplaćivati ta usluga kroz kasu. Dilema je bila i koliko su uopšte pouzdani ti testovi.

Na kraju je Vlada Srbije odlučila da se iz prodaje povuku testovi, jer nisu imali dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) i da je na njima stajala napomena da moraju da se koriste uz profesionalnu pomoć.

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -