fbpx
NaslovnaSavjetiDa li stres ima uticaj na naše zube?

Da li stres ima uticaj na naše zube?

- Advertisement -

Kad smo pod stresom, naše tijelo se ponaša drugačije, mijenja se način na koji se luče hormoni, način na koji se luči pljuvačka, a nekada zbog stresa zaobilazimo dnevnu rutinu održavanja oralne higijene.

Stres i loše navike
Svi smo skloni da povemeno stiskamo zube, a to se najčešće događa kada smo pred nekim izazovom, u žurbi ili strahu, tako dolazi do prekomjernog trošenja zuba. Bol u zglobovima, glavobolja… Grickanje usne je još jedna navika koja posebno dolazi do izražaja kada smo pod stresom.

Stres i hormoni
Tokom uznemirujućeg perioda, naše tijelo se brani tako što se jače luči neke hormone. Pod njihovim uticajem može doći do oticanja desni, što kod osoba koje su sklone upali desni može pogoršati situaciju. Takože, nije rijetkost ni da jezik počne da svrbi, pecka, boli. Uzrok ovome može biti i sama činjenica da se pljuvačka manje luči kada smo pod stresom.

Stres i afte
Afte su mala oštećenja sluzokože usta, slična bubuljici. One se u ustima mogu pojaviti pojedinačno ili u grupama. Iako stručnjaci nisu sigurni šta ih izaziva, izvjesno je da su neke osobe sklone pojavi afti i da određeni stvari, poput stresa, umora i pada imunog sistema, mogu uticati na njihovo pojavljivanje.

Stres i higijena usta
Tokom stresnog perioda se dešava da osobe dođu u stanje ravnodušnosti prema svemu, čak i prema sebi. Tada nam, usljed nesposobnosti da riješimo svoje najveće probleme, rutinske stvari kao što je pranje zuba ili odlazak na redovan stomatološki pregled, djeluju nepotrebno i glupo.

Odvajanjem vremena za ove aktivnosti, ne samo da ćemo zaštititi svoje zdravlje, već ćemo sebi redovno davati po jedna mali razlog da budemo ponosni jer nešto radimo kako treba.

Važno je pronaći uzrok stresa i pokušati da se nosite sa njim. Slobodno potražite stručnu pomoć. Odlazak kod psihotarapeuta, smatra se normalnim i obaveznim za sve.

Postoje naravno, i neke opšte smjernice kako možemo pomoći svom tijelu da se bori sa stresom, kao što je boravak na svježem vazduhu sa ljudima koji nam prijaju na prirodnoj svjetlosti. Bavljenje fizičkom aktivnošću i redovna i zdrava ishrana.

Izvor: Instagram/teadent_studio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -