NaslovnaSavjetiDa li ste znali šta je fiksna proteza?

Da li ste znali šta je fiksna proteza?

- Advertisement -

Fiksna proteza ili ortodonski aparat je naprava koja primjenjuje ortodonske sile na zube vraćajući ih na taj način u pravilan položaj.

Ona se sastoji od malih bravica koji su pričvršćeni za prednju površinu zuba posebnim dentalnim lijepkom i povezani su tankom žicom.

Za ljubitelje  estetike imamo informaciju da elastične gumice kojima se fiksira proteza mogu biti različitih boja. 

Ovo je olakšavajuća informacija, posebno kad su djeca u pitanju jer im se samim tim što je šaren, aparatić čini zanimljivim i ne tako strašnim.

Žica je u početku elastična, ali kako liječenje odmiče, ona postaje sve čvršća i tako efikasno pomijera zube u željeni položaj.

Ako se pitate koliko traje liječenje i koliko se aparat nosi, to zavisi od toga koliko je problem napredovao i koliko je ozbiljan.

Ako je intervenisano na vrijeme, problem možete riješiti za 6 mjeseci, međutim, u zavisnosti od ozbiljnosti problema, može se nositi i do dvije i po godine.

Mnogima je nošenje fiksne proteze potrebno u ranom periodu odrastanja, negdje od 7-10. godine kad izrastu svi zubi i kad su nepravilnosti, iako sitne već vidljive.

Međutim, do problema dolazimo zato što se uglavnom za pomoć obraćaju samo  pacijenti sa velikim i izraženim nepravilnostima.

Koliko je svijest o fiksnoj protezi podignuta i koliko ozbiljno shvatamo ovaj problem, kao i do kojih drugih problema može dovesti govori i činjenica da se mladi u doba skolovanja i studiranja ne odlučuju tako često na ovaj korak, iako je to najbolje doba za nošenje proteze.

Ipak, danas proteze za zube pacijenti shvataju daleko ozbiljnije nego što je to bio slučaj prije nekoliko godina. Odgovornost je veća, a i briga o svom zdavlju prije svega. 

Imajući u vidu činjenicu da su zubi, pored zdravlja i najvazniji detalj i doprinose estetici lica, a i važan su faktor samopouzdanja, trebalo bi konstantno, pa čak i kad je sve u redu voditi računa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -