NaslovnaSavjetiDa li se inficirani zub može izvaditi

Da li se inficirani zub može izvaditi

- Advertisement -

Uobičajeno vejrovanje povezano sa zaraženim ili apscesnim zubima je da se oni ne mogu izvaditi dok infekcija ne nestane. To nije tačno u velikom broju slučajeva gde je najbolja opcija da se rešite infekcije uklanjanje zuba.

Infekcija se može pojaviti u zubnim živcima, korijenu ili desni koja okružuje to područje. Način liječenja koji se koristi za liječenje infekcije zavisi od područja iste i od toga koliko je napredovala.

U slučaju infekcije, bakterije iz usta mogu pronaći put do pulpe i uzrokovati oštećenje živaca. Zbog toga se mora zub mora izvaditi kako bi se spriječilo ovo oštećenje.

Postupak tretmana kanala korijena takođe može pomoći u slučaju da oštećenje nije ekstremno. U ovom postupku, infekcija se isušuje, a područje se zatvara kako bi se spriječilo da je bakterije ponovo zaraze.

Znaci infekcije

Prije vađenja zuba, stomatolozi traže određene znakove i simptome kako bi odredili tok liječenja. Znaci se mogu razlikovati kod svakog pojedinca, pa vam samo pouzdani medicinski stručnjak može pomoći u postavljanju dijagnoze. Ako su znaci infekcije evidentni, pacijentu se prije vađenja zuba prepisuju neki antibiotici.

  • Izuzetni bol i vidljivo oticanje
  • Izrazit izgled zuba u odnosu na ostale
  • Gnoj izlazi pri stiskanju zahvaćenog područja
  • Oštećenje korijena vidljivo na rendgenskom snimku zuba

Zašto je potrebno vađenje zuba

Ako se ne liječi, infekcija može doći do drugih djelova, poput vilice, glave ili vrata. U teškim slučajevima može čak izazvati oštećenje mozga i postati opasno po život. Zbog toga je potrebno pravilno liječenje infekcije. To se može učiniti isušivanjem infekcije, tretmanom kanala korijena ili potpuno uklanjanjem zuba.

Upotreba antibiotika za odlaganje vađenja zuba nije idealno rešenje ako je infekcija napredovala i stigla do živaca. U slučaju da je zub zaražen nepovratno, nema druge nego ukloniti ga. Nakon uklanjanja zuba, neka infekcija može i dalje biti prisutna unutra, što se mora isušiti, ili ciljati uz pomoć antibiotika.

Kada nije poželjno vađenje zuba

Postoje određene situacije, poput prekomjernog oticanja lica ili istegnutog oralnog tkiva, u kojima bi stomatolog savjetovao da se ne vadi zaraženi zub. U takvim uslovima, infekciju je potrebno prvo ukloniti uz pomoć antibiotika.

Zaključak je da se zaraženi zub mora izvaditi što je prije moguće. Redovna poseta stomatologu može vam pomoći da prepoznate znakove infekcije u početnim fazama i uklonite zub prije nego što je već došlo do značajnog oštećenja. Rizik od razvoja takve infekcije može se smanjiti ako pravilno njegujete svoje zube. To uključiuje održavanje odgovarajuće oralne higijene, izbjegavanje supstanci koje mogu naštetiti zubima i pregled zuba svakih šest mjeseci.

Izvor: smilepointdental.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -