NaslovnaSavjetiDa li paste stvarno mogu izbijeliti zube

Da li paste stvarno mogu izbijeliti zube

- Advertisement -

Čini se da pasta za izbeljivanje zuba može blago izbijeliti zube uklanjanjem površinskih mrlja, poput onih nastalih usled pijenja kafe ili pušenja. Međutim, paste za izbeljivanje ne mogu promeniti prirodnu boju vaših zuba, ili posvijetliti mrlju koja ide dublje od površine zuba.

Za uklanjanje površinskih mrlja, pasta za izbjeljivanje zuba obično uključuje:

  • Specijalni abrazivi koji nježno poliraju zube
  • Peroksid ili druge hemikalije koje pomažu u razbijanju ili rastvaranju mrlja

Neke zubne paste za izbjeljivanje sadrže hemijski plavi kovarin, koji se lijepi za površinu zuba i stvara optičku iluziju zbog koje zubi mogu izgledati manje žuti.

Kada se pasta za izbeljivanje koristi dva puta dnevno, može biti potrebno dvije do šest sedmica da bi zubi izgledali belji. Paste za zube koje sadrže plavi kovarin mogu imati trenutni efekat.

Iako su paste za izbjeljivanje zuba obično dizajnirane da povećaju čišćenje i smanje habanje zubne gleđi, pazite da slijedite preporuke proizvođača.

Ako razmišljate o upotrebi paste za izbeljivanje zuba, potražite brend koji ima pečat odobrenja ugledne stomatološke organizacije – kao što je pečat Američkog stomatološkog udruženja. Ova oznaka označava da je pasta za zube sigurna i efikasna u uklanjanju površinskih mrlja.

Ako niste zadovoljni efektom paste za izbeljivanje, pitajte svog stomatologa ili zubnog higijeničara o drugim opcijama za izbeljivanje zuba – kao što su proizvodi bez recepta ili profesionalni proizvodi za izbeljivanje.

Rezultati ovih proizvoda su predvidljiviji jer duže ostaju u kontaktu sa površinom zuba. Ovi proizvodi su skuplji, ali dodatni troškovi mogu se isplatiti ako želite bolje rezultate od onih koje postižete zubnim pastama za izbeljivanje. Neki od ovih proizvoda mogu učiniti vaše zube osjetljivim, ali se ovaj simptom poništava prestankom upotrebe.

Izvor: mayoclinic.org

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -