fbpx
NaslovnaSavjetiKoliko je paste dovoljno za temeljno pranje zuba

Koliko je paste dovoljno za temeljno pranje zuba

- Advertisement -

Koliko puta ste gledali reklamu na kojoj osoba nasmijanog lica veselo cijedi dva centimetra paste za zube preko čitave četkice? E, pa tako ne treba da se radi!

Zahvaljujući pogrešnoj slici iz medija, većina ljudi pretjeruje s količinom paste za zube koju stavlja na četkicu. I sami manekeni u reklamama tvrde jedno, dok na kutijama proizvoda piše nešto sasvim drugo. Ali, ko još to čita…

Previše paste ne samo da je nepotrebno, već može da napravi štetu vašem organizmu. Stvar je u tome što pretjerivanjem s hemikalijama u zubnoj pasti može da se ošteti zubna gleđ, što dalje dovodi do pojačane osjetljivosti zuba.

Takođe, ma koliko da je fluor važan, ni s ovim elementom ne bi trebalo da se pretjeruje, jer je u previsokim dozama otrovan, a može da bude čak i smrtonosan.

Zato, stomatolozi upozoravaju ljude da je za kvalitetno pranje zuba bitnija sama četkica i detaljno trljanje, dok količina same paste ne bi trebalo da prelazi veličinu zrna graška.

Ovo posebno važi za paste sa svojstvom izbjeljivanja zuba, koje su obogaćene mikro-česticama koje ne samo da skidaju naslage sa zuba, već poput sitnih turpijica “delju” i sam zub.

Za djecu mlađu od pet godina, pored toga što se preporučuju specijalizovane paste, savjetuje se da se četkica tek malkice zamrlja. Jer, važno je da mališani od malih nogu steknu naviku redovnog pranja zuba, a ne da se truju pastom.

Sve u svemu, iako je važno temeljno izribati zube barem dva puta dnevno, ne nasijedajte na reklame za blistav osmjeh. Uvijek pažljivo čitajte uputstva za upotrebu paste za zube, čak i ako su ona skriveno ispisana na unutrašnjosti kutije.

Uostalom, ako koristite manju količinu paste, duže će vam trajati, a to će svakako prijati i vašem kućnom budžetu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -