NaslovnaRiječ stomatologaDa li je snimanje zuba štetno?

Da li je snimanje zuba štetno?

- Advertisement -

Radiografsko snimanja zuba (RTG) je bezbjedno, neophodno i pomoćno dijagnostičko sredstvo u stomatologiji, koje stomatologu pomože da otkrije promjene na zubima ili viličnim kostima koje nisu vidljive golim okom.

Na osnovu kliničkog pregleda i RTG snimka, stomatolog može da postavi dijagnozu, napravi plan terapije i odluči se za odgovarajući tretman. Rendgenski zraci spadaju u jonizujuće zračenje. Mjerna jedinica kojom se izražava ekvivalentna doza zračenja je Sievert (Sv).

- Advertisement -
Foto: house.dental

Prosječna količina zračenja kojoj smo izloženi svakog dana iznosi 7 µSv. Njemu smo, jednostavno, stalno izloženi i od njega ne možemo pobjeći. Ovo zračenje potiče iz zemlje, atmosfere i našeg okruženja,a neki uređaji kao što su detektori dima i mobilni telefoni samo povećavaju našu izloženost zračenju.

Izvore zračenja nalazimo i na potpuno neočekivanim mjestima kao što su knjige, jer da bi se dobio kvalitetan papir drvetu se dodaju radioaktivni materijali (to su materijali koji emituju rendgen zrake)ili npr. let avionom od Beograda do Tokija izlaže nas zračenju od 30 µSv.

- Advertisement -

Najsavremeniji aparati, kakvi su i u našoj ordinaciji, konstruisani su tako da se za svakog pacijenta podesi najmanja doza zračenja koja će omogućiti dobijanje kvalitetnog snimka. Tako, za mali snimak zuba potrebno je izlaganje dozi od 2-3,5 µSv, što je manje od polovine uobičajene apsorbovane dnevne doze zračenja.

Naročito postoji zabrinutost roditelja kada treba izvršiti RTG snimanje zuba njihove djece, što je opravdano, imajući u vidu da su djeca mnogo osetljivija na radijaciju nego odrasli organizam. Međutim, doza zračenja prilikom snimanja zuba kod djece je smanjena i kao takva apsolutno bezbjedna za primjenu kod djece.

Foto: house.dental

Druga osjetljiva kategorija za RTG snimanje zuba su trudnice. Iako je doza zračenja za vrijeme snimanja zuba mala, trudnicama se preporučuje da se izbjegava svako izlaganje RTG zracima. Međutim, ukoliko postoji neko hitno stanje kada je neophodno uraditi snimak zuba, onda se pravi kompromis, kako bi se preduzela adekvatna terapija i sprečilo narušavanje opšteg zdravstvenog stanja trudnice i fetusa.

Naravno sve to uz pismenu saglasnost nadležnog ginekologa. Rendgensko snimanje uistinu je od neprocjenjive koristi i istinskog razloga za zabrinutost nema, jer je usavršavanjem tehnike izrade aparata i snimanja, ukupna količina primljenog zračenja pri snimanju bezopasna. Pri snimanju vitalni organi snimane osobe zaštićeni su posebnim olovnim pregačama, kako je to zakonom propisano.

Izbor stomatologa u Banjaluci – nudimo 15 prijedloga.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -