fbpx
NaslovnaSavjetiDa li je potrebno nadoknaditi jedan izvađen zub?

Da li je potrebno nadoknaditi jedan izvađen zub?

- Advertisement -

Redovno vodite računa o svojim zubima, održavate higijenu i posjećujete stomatologa… Ali, desilo se da ste jedan zub morali da izvadite.

Razlozi su različiti: zub izvađen još u djetinjstvu kada su se zubi češće vadili nego liječili, jednom ste nešto čvrsto zagrizli ili doživjeli udarac u taj zubi, koji se zato slomio; nedavno ste liječili taj zub, ali je na kraju ipak morao da se izvadi…

Foto: eurodenture.com

Koji god da je razlog u pitanju, posljedica je ista. Jedan izvađen zub u vilici dovodi do poremećaja ravnoteže svih preostalih zuba. Zubni niz u gornjoj i donjoj vilici predstavlja jednu funkcionalnu cjelinu.

Pacijenti ih pak na prvom mjestu doživljavaju kao estetsku cjelinu. Odgovor na pitanje da li će nadoknaditi jedan izvađen zub, uglavnom zavisi od toga da li je taj zub bio u vidljivoj zoni osmijeha ili nije. Manji je broj pacijenata koji je edukovan o važnosti nadoknade svih zuba zbog njihove funkcije.

Šta znači jedan izvađen zub za sve preostale zube?
Svaki zub je u međusobnom kontaktu sa zubima pored sebe, kao i sa zubima u suprotnoj vilici. Zubi uvijek teže da ostvare taj kontakt, kako bi se sile koje nastaju u toku žvakanja ravnomjerno rasporedile na sve zube.

Kada se jedan zub izgubi, susjedni zubi u toj vilici, kao i zubi parnjaci u suprotnoj vilici, ”traže” izvađen zub. Oni teže da ponovo ostvare kontakt i popune prazan prostor. To dovodi do naginjanja susjednih zuba u taj prostor. Zubi iz suprotne vilice, tražeći svog parnjaka, ”izrastaju” u prazan prostor. Ovim pomjeranjem zuba ozbiljno se remeti ravnoteža u ustima.

Sile koje se sada prenose na zube u toku žvakanja, djeluju nepovoljno na potporni aparat zuba. Vremenom dolazi do povlačenja desni i oštećenja gleđi. Danas postoji nekoliko različitih načina da se jedan izgubljen zub nadoknadi. Plan terapije za svakog pacijenta se pravi u zavisnosti od pozicije izvađenog zuba, veličine praznog prostora, stanja okolnih zuba i kosti, kao i u skladu sa željama i mogućnostima pacijenta.

Izrada mosta
Most predstavlja protetsku nadoknadu u kojoj susjedni zubi nose konstrukciju, koja nadoknađuje izgubljeni zub. U zavisnosti od pozicije izgubljenog zuba, planira se koji susjedni zubi će se uključiti u izradu mosta.

Najčešće su to dva susjedna zuba koja lijevo i desno ograničavaju prazan prostor. Moguće je i da to budu dva zuba sa iste strane, pa se tada nadoknađeni zub zove ”viseći član”. Most svojim oblikom i izgledom mora potpuno da se uklapa u izgled svih preostalih zuba. Zubi koji će biti nosači mosta se anesteziraju, obruse (umanje za debljinu budućeg materijala) i uzimaju se otisci.

Foto: denturecenterofmonroe.com

Na kraju procesa cio most se definitivno cementira za zube nosače. Potrebno je da održavate higijenu mosta i da redovno odlazite kod stomatologa na kontrole, kao i za sve ostale zube. Ovo je rješenje za koje se pacijenti rado odlučuju zbog jednostavnog i brzog postupka izrade. Most je terapija izbora naročito u slučajevima kada susjedni zubi već imaju na sebi plombe. Tada i oni dobijaju kvalitetniju zaštitu.

Izrada Maryland mosta
Maryland je vrsta mosta, kod koje se susjedni zubi ne bruse potpuno, već se u njima prave samo ležišta za noseće dijelove mosta. Dva noseća dijela u ležištima na susjednim zubima između sebe nose zub koji nedostaje. Na ovaj način se nadoknađuju zubi koji ne trpe velike sile žvakanja, zato što sam Maryland most nema toliku čvrstinu kao običan most. On se takođe svojim oblikom i izgledom potpuno uklapa u izgled zubnog niza te vilice.

Ugradnja implanta
Zahvaljujući napredovanju tehnologije, ugradnja zubnih implanata je danas sve češća metoda. Implant predstavlja metalni ”šraf” koji se ugrađuje u viličnu kost na mjestu zuba koji nedostaje. On je zamjena za korijenski dio zuba. Nakon ugradnje implanta, na njemu se izrađuje krunični dio u skladu sa izgledom susjednih zuba.

Ova metoda predstavlja rješenje za pacijente koji su spremni za hiruršku intervenciju radi nadoknade zuba. Najprije je potrebno uraditi 3D snimak vilica kako bi se procijenilo da li na mjestu na kome bi trebao da se ugradi implant postoji dovoljno kosti. Potom se kompjuterski određuje mjesto postavke implanta i izrađuje ”vodilica” koja hirurgu omogućava siguran način ugradnje implanta.

Ovo je jedini pravilan i bezbjedan postupak planiranja i ugradnje zubnih implanata koji se danas praktikuje u svijetu. Pacijenti o ovoj temi često nisu dovoljno upućeni i ne znaju šta može da se desi nakon vađenja ”samo jednog zuba”. Ukoliko imate jedan izvađeni zub ili znate da ćete uskoro imati takvu intervenciju, pitajte svog stomatologa o mogućim posljedicama i rješenjima tog problema.

Izvor: Dr Bede

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -