fbpx
NaslovnaSavjetiDa li je potrebno liječenje korijenskog kanala kod djece?

Da li je potrebno liječenje korijenskog kanala kod djece?

- Advertisement -

Šta svaki roditelj treba da zna o liječenju korijenskog kanala zuba kod djeteta? Sama pomisao na liječenje korijenskog kanala zuba izaziva strah kod mnogih. Što ako je Vašem djetetu potrebno liječenje korijenskog kanala zuba?

Američka zdravstvena organizacija za dječiju stomatologiju preporučuje da se dijete odvede na prvi pregled kod stomatologa odmah nakon nicanja prvog zuba ili najkasnije do kraja prve godine. Redovnim stomatološkim pregledima može se na vrijeme otkriti ili prevenirati karijes i propadanje zuba.

Foto: schill.sk

Ako zub već ima karijes ili je propadanje zuba posljedica traume, dječiji stomatolog može preporučiti liječenje korijenskog kanala. Je li potrebno liječiti korijenski kanal kod djece? Je li to najbolja opcija? Je li zahvat siguran? Neka su od pitanja koja postavljamo.

Šta je liječenje korijenskog kanala kod djeteta?
Ako je karijes napredovao do živca, potrebno je napraviti liječenje korijenskog kanala. Kod djece se ovaj postupak radi tako da se ukloni dio živca koji je destruiran karijesom i na dno pulpne komore se stavi lijek, a preko toga kapica koja služi kako zubna kruna. Na taj se način produžuje vijek trajanja mliječnog zuba.

Je li liječenje korijenskog kanala siguran zahvat kod djece?
Da. Pravilno izvedeno liječenje korijenskog kanala u potpunosti je siguran zahvat kod djece. Materijali koji se koriste za liječenje su biokompatibilni i nisu štetni.

Je li potrebno raditi zahvat liječenja korijenskog kanala kod djece?
Ako je moguće uspješno pripremiti i tretirati zub, onda je zahvat liječenja korijenskog kanala preporučeno napraviti, a uspješnost terapije je velika. Nerijetko roditelji misle da je to samo mliječni zub i da će on ionako ispasti.

Foto: parkavenuedentalgnv.com

No, vrlo važno je sačuvati mliječne zube kako bi trajni zub imao prostora za nicanje na tom mjestu. Ako se liječenje ne napravi na vrijeme, infekcija se može širiti i uticati na razvoj trajnog zuba koji se nalazi ispod mliječnog zuba. Zapravo, može uzrokovati bol, otežano hranjenje i smanjenu koncentraciju u školi.

Šta savjetovati roditeljima?
Liječenje korijenskog kanala zuba kod djece nije komplicirano kao kod odraslih. Obično se zahvat završi u jednoj posjeti, a iskustvo je slično kao i kod stavljanja ispuna na zub. Roditelji bi trebali otvoreno razgovarati s dječjim stomatologom prije zahvata kako bi otklonili strah i nedoumice prije početka terapije.

Izvor: ordinacija MB Dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -