NaslovnaSavjetiDa li fiksna proteza boli?

Da li fiksna proteza boli?

- Advertisement -

Većina pacijenata ne ojseća bolove nakon postavljene fiksne proteze. Međutim, nije neobično da se bolovi ipak jave, oni u proseku traju jedan do tri dana. Prvih dana pacijent može da osjeća bolove koji vremenom postaju sve slabiji.

U početku bolovi se mogu javljati čak i prilikom žvakanja mekane hrane ili na dodir jezika. Nelagodnost je u početku veća, jer u ustima imate osjećaj prisustva stranog tijela. Ukoliko se bol javi on je prolaznog karaktera. Tada pacijent može uzeti uobičajenu terapiju za bol.

Foto: freepik.com

Koliko dugo traje prilagođavanje?
Budući da zubi mijenjaju svoju poziciju pacijentima je potrebno neko vreme da se prilagode. Privikavanje traje 7-14 dana i poslije toga se organizam polako navikava i prihvata ortodontski aparat kao dio usne duplje.

Kada se bravice postave na zube, usta ih registruju kao hranu i počinju da luče pljuvačku, što može da traje od 20 minuta do nekoliko sati nakon postavljanja fiksne proteze. Obraz i usne se brzo naviknu na bravice. Jedan dio pacijenta stalno usnama ili jezikom prelazi preko bravica i to “ispitivanje” bravica obično traje samo prvi dan.

Zagrižaj na koji ste navikli će se nakon postavljanja bravica i lukova mijenjati, kako se i zubi pomjeraju. Nakon postavljanja fiksnog aparata prvih 24 sata preporučuje se mekša hrana.

Sa kojim se još nelagodnostima možemo susresti?
Pored bolova, javljaju se i labavost i klaćenje zuba što spada u normalan tok terapije. S obzirom da su na početku terapije meka tkiva osjetljiva, bravice mogu žuljati obraz i usne pacijenta, te se usljed toga javlja izvjesna nelagodnost.

Foto: freepik.com

Tada se preporučuje upotreba voska kojim se prekrivaju bravice fiksne proteze. Već poslije pet dana meka tkiva se naviknu na fiksnu protezu. Bol se može javiti i nakon promjene lukova u fiksnoj protezi.

Neki lukovi se aktiviraju temperaturom tela. Ukoliko nakon zamjene luka osjetite da su zubi pod velikim naponom, samo isperite usta hladnom vodom. To će smanjiti pritisak na zubima. Ali zapamtite, nemojte grickati led!

Izvor: orto4u.rs

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -