NaslovnaObavještenjaDa li bi trebalo da idemo kod stomatologa kada smo prehlađeni?

Da li bi trebalo da idemo kod stomatologa kada smo prehlađeni?

- Advertisement -

Svako ko vodi računa o zdravlju svojih usta i zuba i redovno posjećuje stomatologa, bar jednom u životu se zapitao da li bi trebalo da otkaže zakazan termin kada osjeti simptome prehlade. Odgovor je potvrdan. Ne bi trebalo da idemo kod stomatologa kada smo prehlađeni, imamo neki stomačni virus ili herpes. U daljem tekstu ćemo pokušati da vam pojasnimo razloge.

Prehlađeni ni na rutinsku stomatološku intervenciju
Rutinska stomatološka intervencija neće pogoršati prehladu, ali će ona biti otežana i duže će trajati. Razlozi su otežano disanje na nos, velika količina sluzi i pljuvačke koja se stvara, kašalj itd. Kod drugih vrsta sezonskih infekcija, kao što su stomačni virusi, usljed iscrpljenosti organizma, dolazi i do pojačanih bolnih i svakih drugih reakcija na intervenciju, čime se period vraćanja organizma u zdravo stanje produžava. Herpes simpleks virus-tip 1, koji se najčešće javlja na i oko usana, pojavljuje se usled opšteg pada imuniteta organizma.

Primo-infekcija virusom Herpes simpleksa-tip 1 se dešava najčešće u ranoj mladosti, ili detinjstvu, najčešće od roditelja, kapljičnim putem. Naime, virus se nalazi stacioniran i miran u ganglionima trigeminalnog nerva. Nakon pada imuniteta, ili nekog drugog okidača, kao što je stres, dolazi do njegovog pojavljivanja na usnama u vidu malih vezikula, bjeličaste boje. U toj fazi je osoba zarazna za svoju okolinu, kapljično ili kontaktno, odnosno za sve osobe koji nemaju tu vrstu virusa u svom organizmu.

Foto: webmd.com
Foto: webmd.com

Razlozi za odlaganje oralno-hirurške intervencije kod prehlade
Ako govorimo o oralno-hirurškim intervencijama, svako stanje koje dovodi do pada imuniteta, utiče na postoperativnu ranu tako što usporava njeno zarastanje. Lijekovi koje pacijenti uzimaju kada su prehlađeni vrlo često u sebi sadrže Aspirin ili Andol, ili u formi tablete ili u okviru različitih kombinovanih praškova. Oni sadrže acetil-salicilnu kiselinu koja utiče na zgrušavanje krvi, tako što je usporavaju. U tim situacijama se oralno-hirurška intervencija mora odložiti za nekoliko dana, nakon prestanka uzimanja tih preparata.

Mislite i na zdravlje stomatološkog osoblja i drugih pacijenata
Kako je većina prehlada bakterijskog ili virusnog porekla, ma koliko bezazleno djelovala, realno je i da se infekcija može proširiti dalje na stomatološko osoblje uprkos svoj zaštiti koju koristi, što je još jedan argument za odlaganje posjete stomatologu. Ukoliko prehlađena osoba dođe u ordinaciju, svakako su ugrožene i druge osobe u čekaonici, koje srećete prije i poslije intervencije u stomatološkoj ordinaciji.
Kada ni prehlada nije prepreka odlasku kod stomatologa…

Foto: redclinic.com

Naravno, postoje situacije u kojima morate posjetiti stomatologa bez obzira na vaše opšte stanje. To može biti akutan jak bol koji dugo traje i koji vas budi noću. U tom slučaju je najbolje da obavijestite stomatologa o svom zdravstvenom stanju da bi se preduzele dodatne mjere zaštite osoblja i drugih pacijenata.

Izvor: Ordinacija Magicdent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -