fbpx
NaslovnaIntervjuČuvari prostora: kada, kome, i zašto?

Čuvari prostora: kada, kome, i zašto?

- Advertisement -

Nedostatak zuba može biti jednostran ili obostran, odnosno da je izvađen samo jedan zub sa jedne strane, ili da nedostaju više mliječnih zuba, kako na lijevoj tako i na desnoj strani.

Djeca često gube mliječne zube prije već stignu novi stalni zubi. Zbog neznanja, roditelj misli da je prerani gubitak mliječnih zuba bezazlen jer će narasti novi stalni zubi, nemajući u vidu potencijalne probleme koji mogu nastati, a koji ortodonti nastoje prevenirati. O ovoj temi za časopis DentBiH piše dr. stomatologije Jasmina Kozadra.

Dr Jasmina Kozadra (Foto: privatna arhiva)

Čuvari prostora, kao što im i ime kaže, služe da ‘čuvaju’ proctor za stalne zube nakon gubitka mliječnih zuba. Nerijetko se u našem društvu dijetetu mora prerano izvaditi mliječni zub, iz različitih razloga. Prerana ekstrakcija mliječnog zuba podrazumijeva gubitak mliječnog zuba prije nego sto se stalni zub dovoljno razvio da bi se očekivalo njegovo skoro nicanje.

U tom slučaju, postoji opasnost da se pomjeri stalni prvi molar, tzv. ‘šeštica’, i da zatvori taj prostor. Ukoliko se taj prostor zatvori, ugrozio se prostor namijenjen za prvi I drugi premolar, tzv. ‘četvorke’ I ‘petice’, i ti se zubi, iako mogu biti u potpunosti zdravi, vrlo često moraju ekstrahirati, odnosno, izvaditi. Idealno bi bilo kad bi se svi mliječni zubi zadržali u ustima do njihovog fi ziološkog, odnosno prirodnog ispadanja. Nažalost u praksi, čest je slučaj da roditelji a ni dijete ne vode računa oko oralne higijene djeteta.

Zbog neznanja, roditelj misli da je prerani gubitak mliječnih zuba bezazlen jer će narasti novi stalni zubi, nemajući u vidu potencijalne probleme koji mogu nastati, a koji ortodonti nastoje prevenirati.

Djeci se toleriše velika količina slatkiša, sokova i nočnih fl ašica, a zanemaruje se redovno pranje zuba. Roditelji trebaju biti ti koji će djeci prati zube minimalno do polaska u školu, kako bi bili sigurni da su zubi dobro oprani.

Neki primjeri kada su djeca motorički spremna da kvalitetno peru zube je kada dijete može samostalno svezati pertle ili oprati kosu. Ako dijete izrazi zelju da samo opere zube, roditelji bi trebali naravno to dozvoliti, ali onda ponoviti pranje svojom rukom. Sve to u cilju da bi se što duže zadržali zdravi mliječni zubi. Gubitak prednjih mliječnih zuba se može desiti kod djece nakon traume odnosno pada, udarca, i slično.

Treća indikacija za čuvara prostora je hipodoncija određenog zuba, tj. Kongentalni nedostatak zametka zuba. Ti zubi nažalost ne postoje i nikada ne niknu. Može se javiti jednostrano ili obostrano, i takođe može biti u gornjoj kao i u donjoj vilici. Zbog hipodoncije najčešće nedostaje zadnji zub u grupi (npr. sjekutići, premolari, i molari) a to znači da nedostaju ‘dvojke’, ‘petice’, ili ‘osmice’.

Čuvari prostora, inače pripadaju grupi ortodontskih aparata za djecu sa mješovitom denticijom, odnosno za djecu sa stalnim i mliječnim zubima. Postoje i čuvari prostora za djecu sa isključivo mliječnom denticijom, ali se rijetko u praksi koriste. Svi čuvari prostora mogu biti fi ksirani u ustima ili mobilni.

Nedostatak zuba može biti jednostran ili obostran, odnosno da je izvađen samo jedan zub sa jedne strane, ili da nedostaju više mliječnih zuba, kako na lijevoj tako I na desnoj strani. Ukoliko je obostran može se koristiti fi ksna naprava zvana lingvalni luk. Taj fiksni čuvar prostora se sastoje od prstena i luka. Prsten se cementira na prvom molaru, a luk se proteže do prvog molara sa susjedne strane:

Ukoliko je gubitak zuba jednostran, prihvatljivije riješenje je naprava zvana prsten i petlja. Cementira se prsten na prvom molaru, a petlja se proteže do najbližeg izniklog zuba, ili se prsten cementira na prvom mliječnom molaru. Treba se korisiti u slučajevima gdje fali prostora samo za jedan zub, jer petlja nije dovoljno snažna da bi pokrivala prostor dva neiznikla zuba.

Foto: laboratoriobiodental.com

Nekad se prvom mliječnom molaru davala prednost za cementiranje, jer ukoliko se desi dekalcifi kacija gleđi, to je zub koji će svakako biti zamijenjen. Međutim, zbog svoje specifi čine morfologije teže je adaptirati prsten na mliječnom molaru. Takođe, uobičajan redoslijed nicanja zuba znači da se razvija prvi premolar brže od drugog premolara, i nakon fi ziološkog gubitka prvog mliječnog molara mora se zamijeniti naprava.

Prednost fiksnog čuvara je to da ne zahtjeva saradnju sa pacijentom zato što je fi ksiran u ustima pacijenta, pa se ne mora voditi računa o tome da li je pacijent nosio dovoljno dugo čuvar prostora, da li je čuvar prostora u ustima, da li je pacijent slučajno izgubio aparat, i sl.

Takođe, kod djece ne postoji problem oko adaptacije na napravu, kao ni nelagoda prilikom jela, ni smetnje pri govoru. U gornjoj vilici, fiksni čuvari prostora se isto dijele na mobilne i fiksne čuvare. Fiksni čuvari se mogu protezati do prvog premolara ili do prvog molara suprotne strane. Ukoliko se protežu do prvog molara suprotne strane, luk ide ili preko nepca ili iza zuba, sa akrilatnim dodatkom.

Foto: stomatologdrkalezic.rs

Mobilni čuvari prostora se minimalno razlikuju od drugih ortodontskih mobilnih aparata. Akrilatom se ispuni proctor gdje je izgubljen zub i na taj način ne dozvoljava pomjeranje ostalih zuba. Kod djece kod koje nedostaju prednji mliječni zubi, ne prijeti gubitak prostora za stalne zube. U ovim situacijama, indicrian je čuvar prostora iz estetskih razloga.

Ovi čuvari prostora imaju na sebi ugradjen vještački zub koji replicira zub koji nedostaje, kako bi se održala estetika osmijeha kod dijeteta. Kod izrade svih čuvara prostora, dijete treba doći u ordinaciju dva puta. U toku prve posjete uzima se otisak zuba. Preporučuje se jutarnji termin, na prazan želudac, kod djece sa izraženim nagon za povračanje. U toku druge posjete, adaptira se naprava u ustima.

To podrazumijeva ili cementiranje naprave na zubima ili prilagođavanje mobilnog aparata i davanje uputa. Što se bolje roditelji i dijete pridržavaju uputa, veći se uspijeh očekuje. Cilj ovog teksta je bio skrenuti pažnju roditeljima na važnost brige o mliječnim zubima. Naravno, za sve situacije postoji i riješenje, ali kao što je uopšte poznato u medicini, bolje je prevenirati nego liječiti.

Doktorka radi u ordinaciji Dental Estetic iz Sarajeva.

Izvor: DenTBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -