fbpx
NaslovnaSavjetiČuvajte oralno zdravlje i tokom praznika: Savjeti za prazničnu trpezu

Čuvajte oralno zdravlje i tokom praznika: Savjeti za prazničnu trpezu

- Advertisement -

Novogodišnji i Božićni praznici često nam služe kao izgovor za pretjerivanje u hrani i piću. Često je riječ o nezdravoj hrani koja na više načina može uticati na naše zdravlje. Tako ćete u ovom tekstsu pronaći razloghe zašto je šnicla bolja od pljeskavice, zašto treba birati peciva sa sjemenkama, zašto je sir idealan kraj obroka i slično. U nastavku pročitajte savjete stručnjaka kako da sačuvate vaše oralno zdravlje i tokom praznika.

slatkoZdravlje zuba veoma zavisi od od načina ishrane, a njihov glavni neprijatelj je šećer koji dovodi do porasta kiselosti  pretvaranjem u mliječnu kiselinu, što posebno pogoduje rastu štetnih bakterija. Ključ oralnog zdravlja je u tri činioca: svakodnevna njega, pravilna ishrana i redovna stomatološka kontrola. Na ovaj način mogu se spriječiti najčešća oboljenja zuba – karijes i parodontopatija.

Naročito je opasno ako se slatkiši konzumiraju u kratkim razmacima (na pola sata), jer to ometa mehanizme za uspostavljanje prirodne kiselosti u usnoj duplji. Veoma lošu kombinaciju čine šećer i kiselost, pa gazirana pića predstavljaju jednu od najštetnijih namirnica na ovom spisku. Ne treba zaboraviti i na suvo voće, smokve, kajsije, urme, suvo grožđe, kao i na med koji takođe predstavljaju potencijalnu opasnost.

Dolaze praznici, vrijeme dokolice i bogatih trpeza, pa posebno obratite pažnju na redovnu higijenu zuba u ovo doba učestalih ugljenohidratnih obroka. Iskustvo kliničara govori o povećanoj incidenci karijesa u mjesecima koji prate praznike. Na taj način ćete sačuvati svoje zube, uštedjeti vrijeme i novac, jer komplikovano liječenje zuba košta četiri do pet puta više nego preventivne mjere, može da traje mjesecima, a i krajnji rezultat je manje zadovoljavajući nego prirodno očuvan osmjeh.

Većina ovih činjenica je poznata i često se spominje, dok se manje pažnje poklanja hrani koja blagotvorno deluje na usta i zubno zdravlje. Evo šta je dobro za dečije i vaše zube:

Čvrste namirnice

Čvrste namirnice razrađuju mišiće vilice, njihovu pokretljivost, pospešujući žvakanje i lučenje pljuvačke, masiraju desni i čiste međuzubne prostore smanjujući nastanak kamenca.

Pljuvačka predstavlja zaštitni činilac tako što čisti zube ispiranjem i smanjuje kiselost u ustima. Rezultat je više nego očigledan i koristan: odlučite se za šniclu prije nego za pljeskavicu. Između voća i kompota, bez obzira na faktor primamljivosti, izaberite sveže voće.

Obazrivo sa jabukom

Nova istraživanja pokazuju da treba voditi računa sa čuvenom izrekom o jabuci i zdravlju.  Jabuka dnevno jeste dobra, ali ako ih jedete polako i više puta dnevno visoka kiselost može da ošteti zube. Konzumiranje kisele hrane tokom dana ima najviše štete, međutim ukoliko je jedemo u vrijeme obroka mnogo je sigurnije.

sirSir

Sir smanjuje kiselost, uravnotežuje pH vrijednost u ustima i neutrališe štetan uticaj pojedinih namirnica. Bogat kalcijumom i fosforom, a siromašan ugljenim hidratima on takođe pojačava zaštitni uticaj pljuvačke. Zato je sir idealan za kraj obroka, posebno za mališane i osobe koje su sklone karijesu i erozijama zuba – pod uslovom da nemaju povišen holesterol.  Kazein i proteini surutke dokazano smanjuju gubitak minerala zubne gleđi, stoga su svi mliječni proizvodi visoko na listi poželjnih namirnica, a sir iznad svih.

Mlijeko i jogurt

Nezaslađeni jogurti i mlijeko su jako zdravi za zube, a činjenica da nisu kiseli smanjuje propadanje zuba i eroziju. Mali udio šećera znači i manje karijesa, a mlijeko je poznati izvor kalcijuma koji je glavni sastojak kostiju i zuba. Naučnici smatraju i da se proteini iz jogurta vežu za zube i tako sprečavaju uticaj štetnih kiselina koje stalno spominjemo, a dejstvuju unutar usne duplje pod uticajem različitih stimulansa.

Voće

Jagode, jabuke, agrumi, kivi i slično voće sadrže mnogo vitamina C, a ovaj vitamin je važan za cijelo tijelo, pa tako i za zube. Nedostatak vitamina C može uzrokovati lomljenje kolagenih vlakana u desnima, učiniti ih mekšima i osjetljivijima, a time se otvara prostor za ulazak bakterija u njih, što može dovesti do parodontopatije.

Jagode spadaju u prirodne polire zuba jer proizvode enzim koji održava zube bijelim,kako  je otkriveno na američkoj akademiji opšte stomatologije.

Vitamin A

Bundeva, šargarepa, mladi krompir, brokoli, kajsije, paradajz, kelj i komorač sadrže mnogo vitamina A, koji je potreban za izgradnju gleđi. Manjak vitamina A tokom rasta i razvoja zuba  kod djece vodi izobličenju i odumiranju ameloblasta, ćelija koje stvaraju gleđ.

Luk

Luk u sebi ima spojeve koji sadrže sumpor, a istraživanja su pokazala kako ovo povrće ubija brojne bakterije. Najmoćniji je protiv bakterija u sirovom izdanju, a iako možda i nije preterano ukusan, garantuje zdrave zube. Sardine koje obiluju vitaminom D mogu uspješno maskirati njegov jak ukus; u obliku paštete, ovaj recept trebalo bi da bude povremeno na svakoj porodičnoj trpezi.

hlebPeciva

Treba birati peciva od integralnog brašna sa semenkama – jer ih treba duže i čvršće žvakati, kao suprotnost belim, lepljivim pecivima.

Hrana životinjskog porijekla

Govedina, piletina, ćuretina, jaja: sve potiču od životinja, i sve sadrže fosfor. Kalcijum, vitamin D i fosfor glavni su sastojci koštanog sistema, a ovi elementi čine zube snažnima i štite ih od karijesa.

Cimet

Esencijalno ulje dobijeno od cimeta je dobro jer može uništiti pojedine bakterije.

Zeleni čaj

Lekovitost  ovog čaja proizlazi iz obilja mineralnih soli koje vraćaju snagu, fluora koji štiti od karijesa, dok ga kalijum čini odličnim za izbacivanje tečnosti iz organizma.  Zeleni čaj obiluje i antioksidansima, vitaminima, a naročito vitaminom E, koji usporava starenje. Pokazao se kao isprobano sredstvo za jačanje imuniteta zahvaljujuci polifenolima i flavonoidima. L-teanin, vrsta amino kiseline koju zeleni čaj sadrži, pomaže u borbi protiv stresa. Svime ovime predstavlja izvor vitalnosti i sveukupnog zdravlja koje se ogleda u zubima i na njih utiče.

Istraživanja pokazuju da su samo dve šolje mlakog (ne vrućeg) čaja dnevno optimalna količina, sa ograničenjem da ne bi trebalo da ga piju trudnice, dojilje i deca.

Napitci

Najbolji napitak za zube je voda, zatim nezaslađeni čajevi, mleko i prirodni, cijeđeni sokovi bez dodatka šećera.

Dakle, odmah posle slatkog obroka isperite usta vodom, pojedite parče sira ili žvaćite žvake bez šećera. Ako pijete slatke napitke, koristite slamku, kako biste maksimalno smanjili površinu zuba koja dolazi u kontakt sa šećerom.

Autor: dr Aleksandra Škundrić, Stomatološka ordinacija Dr Neda Nikolić; Izvor: najboljamamanasvetu.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -