fbpx
NaslovnaObavještenjaCrna plijesan kriva za propadanje zuba u djetinjstvu kod Amerikanaca?

Crna plijesan kriva za propadanje zuba u djetinjstvu kod Amerikanaca?

- Advertisement -

Do 17. godine, 78% Amerikanaca imalo je bar jednu zubnu šupljinu, prema informaciji koju je objavila televizija „VNDU“. Godinama su za epidemiju propadanja zuba u Americi okrivljeni bili loša stomatološka higijena, slatki napitci i hrana.

Međutim, jedno istraživanje je otkrilo da je toksična crna plijesan (gljivice) bila prisutna u 100% domova koji su testiran, a u kojima su djeca doživela propadanje zuba. Zato je vrijeme da se razmotri uticaj koji odrastanje u kući zaraženoj crnom plijesni ima na zube djeteta.

Foto: trubludenistry.com

Uticaj crne plijesni
Crna plijesan često se nalazi u toplim, vlažnim područjima kuće i obično se vidi oko prozora i iza velikih komada namještaja. To znači da može biti u spavaćoj sobi deteta, a da to niste ni shvatili. Kada dijete udiše otrovne spore izazvane crnom plijesnom, to izaziva respiratorne probleme, uključujući kašalj i kijanje.

To rezultira viškom nakupljanja sluzi u nosnom prolazu i šupljini sinusa. Kada se to dogodi, djeca će početi da dišu preko usta, a ne preko nosa. Kada dišete na usta, stvara se manje sline. Kako slina štiti zube, što je dijete manje ima, to je veća vjerovatnoća da će doći do propadanja zuba.

Foto: dentalhealth.org

Uklanjanje crne plijesi
Podrazumijeva se da se svaka crna plijesan u kući mora biti uklonjena, kako bi se dječiji zubi zaštitili od truljenja. Crni plijesan može se prirodno tretirati sastojcima poput sode bikarbone, limunovog soka i sirćeta. Ali u mnogim slučajevima moraće da intervenišu stručne službe kako bi uklonile sve tragove plijesni. Oni će obaviti temeljnu procjenu i osigurati da se sav plijesan uklani.

Ovo može uključivati nameštaj koji je zahvaćenom crnom plijesi i slične predmete, a antimikrobna boja će se vjerovatno koristiti za sprječavanje budućih problema sa plijesnima. Nakon što se to učini, trebalo bi primijetiti trenutno poboljšanje u disanju i stvaranju sline vašeg deteta.

Foto: oasisdentalstudio.com.au

Je li zaista kriva plijesan?
Najlakše je „optužiti“ dječiju ishranu za propadanje zuba. Ali, s istraživanjem iz 2019. godine koje otkriva da više od 15% djece ne konzumira redovno dodane šećere, malo je vjerovatno da je za to uvijek kriva ishrana. U stvari, drugi faktori, uključujući plijesan u kući, trebaju se smatrati uzrokom propadanja zuba.

Na primjer, velika količina vremena provedenog u sobi u kojoj ima crne plijesi, vjerovatno će doprinijeti i propadanju zuba djeteta. Uostalom, ista studija utvrdila je da djeca u dobi od 3 do 15 godina prosječno spavaju između 7,4 i 9,6 sati. Za poređenje, šećer ostaje na zubima oko 20 minuta, tako da je dugotrajno konstantno izlaganje plijesni jednako loše, ako ne i gore, od potrošnje šećera.

Izvor: Dental News

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -