fbpx
NaslovnaZanimljivostiČovjek izgubio pamćenje nakon stomatološke intervencije

Čovjek izgubio pamćenje nakon stomatološke intervencije

- Advertisement -

LESTER – Britanac koji je u martu 2005. nakon kontroverzne stomatološke intervencije izgubio mogućnost dugotrajnog pamćenja i sada se oporavlja od posljedica tog nesrećnog slučaja, prenose zapadni mediji pozivajući se na pisanje BBC.

gubitakNaime, tada 38-godišnji britanski vojnik stacioniran u Njemačkoj izgubio je sposobnost da kreira nove uspomene nakon trapave intervencije lokalnog stomatologa tokom liječenja korijena zuba. Do sada, on nije u stanju da se sjeti događaja koji su se dogodili prije više od 90 minuta, iako je njegov mozak je potpuno netaknut i iako nije pretrpio traume koja bi mogle da izazovu amneziju, kažu britanski doktori doktori.

– Sjećam se sjedam na stolicu i kako mi stomatolog daje lokalnu anesteziju – kazao je za BBC vojnik koji je želio da ostane anoniman. Od tog trenutka,on se ne sjeća ničega. Svako jutro, on se budi misleći da je i dalje vojnik stacioniran u Njemačkoj 2005. godine, čeka da posjeti stomatologa za operaciju kanala korjena.

Njemački stomatolog je tek nakon intervencije, koja je prošla bez komplikacija, shvatio da nešto nije u redu s pacijentom. Vojnik je bio blijed, dezorijentisan i jedva je ustao. Kako se njegovo stanje nije poboljšalo, on je doveden u bolnicu, gdje je ostao nekoliko dana. U početku, nije mogao da se sjeti ničega što je prošlo prije samo nekoliko minuta.

Prve sumnje ljekara su bile da je loša reakcija na anestetik izazvala krvarenje u mozgu. Međutim, nisu mogli da nađu bilo kakav dokaz povrede moždanog tkiva. Konačno, pacijent i njegova porodica su se vratili u Englesku, gdje je dr Gerald Burgess, klinički psiholog iz Lestera, preuzeo slučaj.

Dr Burgess kaže da je očigledno dio pacijentovog mozga koji informacije pretvara iz kratkoročne u dugoročnu memoriju ne funkcioniše. Ipak, pregledima je utvrđeno da pacijent nema oštećenja na mozgu, a nije pretrpio ni bilo kakve psihotične traume koje bi mogle da izazovu amneziju.

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -