NaslovnaObavještenjaČistite redovno zube i spriječite Alchajmerovu bolest

Čistite redovno zube i spriječite Alchajmerovu bolest

- Advertisement -

Istraživači su utvrdili da bolest desni (gingivitis) igra odlučujuću ulogu u tome da li će neka osoba da dobije Alchajmerovu bolest ili ne.
-Našli smo dokaz na bazi DNK, da bakterije koje uzrokuju gingivitis mogu da se kreću od usta do mozga – rekao je istraživač Pjotr Midel iz Odjeljenja za kliničke nauke Univerzitet u Bergenu (Norveška).
Bakterija proizvodi protein koji uništava nervne ćelije u mozgu, što dovodi do gubitka pamćenja i na kraju krajeva Alchajmerove bolesti. Midel ističe da sama bakterija ne uzrokuje Alchajmerovu bolest, ali prisustvo ovih bakterija povećava rizik za razvoj bolesti i, takođe, je uključeno u bržu progresiju bolesti. Međutim, dobra vest je da ova studija pokazuje da postoje neke stvari koje možete sami uraditi da biste usporili Alchajmerovu bolest.

-Održavajte redovno oralnu higijenu i koristite konac za zube. Ako neko u vašoj porodici ima gingivitis ili, slučajno, Alchajmerovu bolest u vašoj porodici, onda je poželjno da redovno odlazite kod stomatologa.
Istraživači su ranije otkrili da bakterije koje uzrokuju gingivitis mogu da se kreću od usta do mozga gdje štetni enzimi koje izlučuju, mogu uništiti nervne ćelije u mozgu. Sada, po prvi put, Midel ima DNK-dokaz za ovaj proces iz ljudskog mozga. Midel i njegove kolege pregledali su 53 osobe sa Alchajmerom i otkrili enzim u 96% slučajeva.

Prema Midelu, ovo znanje daje istraživačima mogući novi pristup za „napad“ na Alchajmerovu bolest.
-Uspjeli smo da razvijemo lijek koji blokira štetne enzime od bakterija, odlažući razvoj Alchajmerove bolesti. Planiramo da testiramo ovaj lek do kraja godine – zaključio je Midel.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -