NaslovnaSavjetiCistektomija - šta je i kako se vrši

Cistektomija – šta je i kako se vrši

- Advertisement -

Cistektomija je zahvat kojim se odstranjuje cista. Ciste su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tečnošću, mogu se razvijati u vilici i u mekom tkivu (usna, obraz..). U šupljinu koja ostane nakon njenog odstranjivanja može se aplicirati vještačka kost, kako bi uarastanje kosti bilo u punom obimu. Zubne ciste nastaju kao reakcija organizma na hroničnu infekciju koja dolazi preko vrha inficiranog korijena zuba u vilici, najčešće kao posljedica karijesa ili traumom uzrokovanog avitalnog zuba (zub bez živca).

Veća je vjerovatnoća nastanka ciste kod osoba sa lošom oralnom higijenom i zapuštenim zubima. Pojava ciste se u početku ne manifestuje i ne pokazuje nikakve simptome, sve dok ne porastu previše ili dok ne dođe do infekcije. Ispupčenje na vilici iznad zuba je jedan od simptoma koji ukazuje na rast ciste. Otok i bol, takođe, ukazuju da je došlo do infekcije, a jedan od simptoma je i promjena boje zuba, pojava crvenila oko zuba i tako dalje. Ciste mogu izazivati različite smetnje, od rasklaćenja susjednih zuba usljed resorbcije kosti, preko zapaljenja same ciste, što dovodi do velikih apscesa (gnojnih procesa) u području vilica i lica, pa i do deformacije i preloma vilice. Može čak da utiče na nos i sinuse.

Dijagnostifikuje se na ortopan rendgenskim snimcima vilice, koji se još nazivaju i panoramski snimci (detaljno prikazuju obje vilice sa svim zubima). Ako je cista manja, može se odstraniti u lokalnoj anesteziji, a ako je veća, potreban je zahvat pod opštom anestezijom i bolnički uslovi liječenja. Princip operacije je da se specijalnim borerom ukloni kost iznad ciste i da se dođe do zida ciste kroz taj napravljen “prozor” u kosti. Cista se u cjelosti izljušti pomoću hirurških instrumenata – kireta. Pri tome treba, ako je uzročnik ciste zub, uraditi i apikotomiju tog zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -