NaslovnaObavještenjaCista na zubu – uzroci, vrste i liječenje

Cista na zubu – uzroci, vrste i liječenje

- Advertisement -

Ciste oko zuba su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tečnošću. Vezivno i epitelno tkivo glavni su dio ciste na zubu, a sadržaj je gnoj koji predstavlja proizvod borbe bakterija u samom zubu i cisti. Zubne ciste se javljaju na koštanom tkivu najčešće oko vrha korijena zuba/radikularne ciste.

Takođe se mogu javiti i oko folikula (klice) zuba koji je u nicanju. To je takozvana folikularna cista. Posljedice rasta ciste mogu biti izuzetno velike, počev od resorpcije okolne kosti do oštećenja susjednih zuba, prodiranja u sinus ili nos. Kada cista iz hronične infekcije pređe u akutnu fazu dolazi do pojave bola i otoka u toj regiji, nekad i sa povišenom tjelesnom temperaturom.

Foto: jeffersondentalclinics.com

Da bi došlo do pojave radikularne ciste, zub mora da bude karijesan i taj karijes mora da dopre do zubne pulpe. Pulpa je splet nerava i krvnih sudova koji iskranjuju i inervišu zub. Kada bakterije dovedu do zapaljenja pulpe, preko pulpe dolaze do periapikalnog predjela oko vrha korijena zuba. Tada dolazi do hroničnog periapikalnog procesa koji vremenom, ako se ne liječi, raste i prelazi u cistu. Nekad i nakon liječenja pulpitisa (zapaljenja pulpe), bakterije ostanu u periapikalnom predjelu i lagano razvijaju hroničnu infekciju, prvo periapikalan proces pa poslije i cistu.

Simptomi ciste na zubu
Cista ne daje simptome dok je u hroničnoj fazi i često je dijagnostikujemo slučajno pregledom rendgenskog snimka. Rasvetljenje (crni pojas) oko vrha korijena zuba prečnika preko 1cm dijagnostikuje se kao cista. Kada cista prelazi u akutnu fazu polako počinje da daje simptome. Prvi simptomi su bol prilikom zagrižaja, kasnije dolazi do pojave pulsirajićih spontanih bolova i otoka sluzokože obraza.

Može doći i do povišene tjelesne temperature. Nekad ciste koje su u hroničnoj fazi nađu put da izbaciju svoj sadržaj (gnoj) u usnu duplju i tako se prazne. Taj sadžaj se prazni kroz fistule koje predstavljaju kanaliće kojima se sadržaj iz ciste sprovodi do površine sluzokože i ispušta u usnu duplju. Na površini sluzokože vidi se izbočenje koje liči na bubjicu. Najbolji način da se izbjegne bilo kakav problem sa cistom jeste redovan stomatološki pregled.

Foto: freepik.com

Vrste cista
Ciste se mogu pojaviti na vrhu korijena zuba i u dijelovima oko neizniklog zuba. Cista na vrhu korijena zuba, naziva se još i proces jer ukazuje na reakciju organizma na konstantnu bakterijsku infekciju. Uzrok nastanka ciste je najčešće neliječeni karijes, i u tom slučaju se infekcija širi preko vrha korijena u vilici.

Pored karijesa uzroci mogu biti i traume i parodontopatija. Cista oko vrha korijena zuba se naziva radikularna cista, cista izazvana traumom se naziva traumatska vista, a cista koja se javlja kod parodontopatije se naziva parodontalna cista. Folikularne ciste nastaju u dijelovima oko neizniklog zuba (umnjaka ili očnjaka), a moguća je pojava i kod mliječnih zuba.

Kako se cista na zubu prepoznaje?
Ciste na zubu se uočavaju i dijagnostikuju jedino rengenskim snimkom. Cista na zubu može se osjetiti prilikom žvakanja. Prvi simtom kada cista prelazi u akutnu fazu je bol prilikom zagrižaja. Ovaj simptom se uglavnom zanemaruje kao i fistula koja se pojavljuje na sluzokoži usta. Predstavlja izraslinu i izgleda kao bubuljičica iz koje se cijedi gnojni sadržaj. Fistule se javljaju i kod cista koje su u hroničnoj fazi.

Foto: diamondheaddentalcare.com

Operacija ciste na zubu
Cista na zubu se može operisati na dva načina. Jedan način je cistostomija, a drugi cistektomija. U oba slučaja proces se obavlja pod lokalnom anestezijom. *Cistostomija je djelimično uklanjanje kesice ciste, prilikom koje se skida i dio kosti. Ovo je operacija koja se vrši tek onda kada ciste postanu velike. Otklanja se u nekoliko etapa i za cilj ima da se kost blago oporavlja.
*Cistektomija je uklanjanje čitave ciste odjednom.

Otok nakon operacije traje dva do tri dana, a ponekad se dešava da otok i ne postoji. Individualno je od pacijanta do pacijenta. Nakon kontrole i sedam dana poslije operacije uklanjaju se konci. Ako je u pitanju radikularna cista, u toku i intervencije se pored uklanjanja ciste uradi o apikotomija/resekcija zuba ili se zub izvadi ako ga je nemoguće zadržati i spasiti. Ako je u pitanju folikularna cista, u toku intervencije se pored uklanjanja ciste izvadi i zub u nicanju/impaktirani zub.

Zaključak
Postojanje ciste ne treba olako shvatiti. Odlaganjem, cista se može samo širiti i može zahvatiti okolnu kost ili druge zube, vilični sinus. Sve to može izazvati velike komplikacije koje će kasnije zahtijevati složenije lečenje.

Izvor: ordinacija Dentalux

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -