NaslovnaSavjetiCista na zubu - simptomi i liječenje

Cista na zubu – simptomi i liječenje

- Advertisement -

Cista je patološki proces u organizmu koji se može javiti u bilo kom dijelu organizma. Porijeklo ciste je raizličito pa prema tome i njen sadržaj i način liječenja.

Pod cistom se podrazumijeva svaki periapikalni proces veći od 0,5 cm u prečniku. Cista na zubu može biti u procesu inflamacije, puna gnoja ili ostataka tkiva i zubnih ćelija zuba koji ugrožava.

Foto: advanceddentistrywoodland.com

Kako izgleda cista na zubu i kako prepoznati prve simptome
Kada su vilice i zubi u pitanju obično se cista na zubu nalazi na vrhu korijena zuba, a može se prostirati i na većoj površini pa obuhvatati i po nekoliko zuba.

Takve su obično traumatske ciste nastale prilikom djelovanja jake sile na vilicu (udarac), koje se ne manifestuju odmah već se vremenom povećavaju i obuhvataju veći broj korjenova zuba. Rastom ciste patološki proces se prenosi na zubnu pulpu i zub vremenom postaje avitalan (ne reaguje na testove vitaliteta).

Liječenje ciste na zubu
Kada je u pitanju cista na zubu, liječenje takvog problema podrazumijeva primjenu terapije – Devitalizacija zuba (čiscenje kanala korijena zuba, uklanjanje ostataka pulpe i definitivno punjenje-opturacija kanala) i istovremenu hirušku intervenciju.

Cistektomiju kojom se hiruški uklanja cista kao i resekciju, kojom se uklanjaju dijelovi vrha korijena ugroženih zuba kako bi se obezbijedila što bolja prognoza liječenim zubima.

Cista ima sopstvenu vaskularizaciju kao i inervaciju, tako da se može desiti kod velikih nepristupačnih cista da ne djeluje anestetik jer nisu dio inervacione mreže vilice, pa se mora obezbijediti adekvatan pristup kako bi intervencija uklanjanja ciste bila bezbolna.

Kakav god da je sastav lumena ciste, svaku cistu je neophodno ukloniti što prije kako bi se obezbijedila što bolja prognoza preostalim zubima.

Izvor: ordinacija Vuković

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -