fbpx
NaslovnaSavjetiČišćenje zubnog korijena: Sve što trebate znati

Čišćenje zubnog korijena: Sve što trebate znati

- Advertisement -

Čišćenje zubnog korijena je stomatološki zahvat prilikom kojeg se uklanja mekani, središnji dio zuba kako bi se spriječila upala zuba.

Zubni korijen se sastoji od živaca, tkiva i krvnih žila koji pomažu zubu da raste. Čišćenje zubnog korijena se izvodi pod lokalnom anestezijom.

Foto: bodent.rs

Kako znate da trebate na čišćenje zubnog korijena?

Nekad nije jednostavno pretpostaviti da trebate očistiti zubni korijen zato što se on može upaliti uprkos zdravom izgledu vanjskog dijela zuba. Ovaj bi vam zahvat mogao biti potreban ako:

*niste liječili nastali karijes

*imate napuknuti ili oštećeni zub

*ste imali više zahvata na istom zubu

Jedan od najočitijih simptoma upale zubnog korijena je bol zuba i natečenost. Stomatolog može vidjeti upalu uz pomoć rengena.

Kako izgleda čišćenje zubnog korijena?

Kao što smo već naveli, ovaj se zahvat izvodi pod lokalnom anestezijom, što znači da vas neće uspavati, ali nećete osjetiti bol prilikom zahvata. Nakon što anestezija počne djelovati, stomatolog će napraviti rupu u važem zubu kroz koju će oprezno ukloniti upaljeni korijen zuba. Nakon zahvata ćete dobiti privremenu plombu koja će spriječiti doticaj rupe sa slinom i bakterijama.

Foto: jeffersondentalclinics.com

Hoće li me boljeti zub nakon zahvata?

Nakon što lokalna anestezija popusti, vjerojatno ćete osjetiti bol na području zahvata – moguće je da vam i desni nateknu. No pošto bol navodno nije prevelika, pomoći će vam i lijekovi protiv bolova koje možete dobiti bez recepta, poput Ibuprofena. Ako želite sami sebi pomoći, suzdržite se od žvakanja tvrde hrane nekoliko dana. Ako je bol nepodnošljiva ili ako traje više od nekoliko dana, obratite se svom stomatologu. U svakom slučaju ćete brzo ići na pregled. Nakon što stomatolog utvrdi da infekcija više ne postoji, zamijeniće vam privremenu plombu s trajnom ili s krunicom.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -