fbpx
NaslovnaObavještenjaČišćenje zubnog korijena - sve što treba da znate

Čišćenje zubnog korijena – sve što treba da znate

Čišćenje zubnog korijena je stomatološki zahvat prilikom kojeg se uklanja mekani, središnji dio zuba kako bi se spriječila upala. Zubni korijen se sastoji od živaca, tkiva i krvnih žila koji pomažu zubu da raste. Čišćenje zubnog korijena se izvodi pod lokalnom anestezijom.

Kako znate da treba da čistite zubni korijen?
Nekad nije jednostavno pretpostaviti da trebate očistiti zubni korijen zato što se on može upaliti uprkos zdravom izgledu spoljnjeg dijela zuba. Ovaj bi vam zahvat mogao biti potreban ako:

Foto: reboldental.com
Foto: reboldental.com
- Advertisement -

*niste liječili nastali karijes
*imate napuknuti ili oštećeni zub
*ako ste imali više zahvata na istom zubu
Jedan od najočitijih simptoma upale zubnog korijena je bol zuba i natečenost. Stomatolog može vidjeti upalu uz pomoć rengena.

Kako izgleda čišćenje zubnog korijena?
Kao što smo već naveli, ovaj zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom, što znači da vas neće uspavati, ali nećete osjetiti bol prilikom zahvata. Nakon što anestezija počne da djeluje, stomatolog će napraviti rupu u važem zubu kroz koju će oprezno ukloniti upaljeni korijen zuba. Nakon zahvata ćete dobiti privremenu plombu koja će spriječiti doticaj rupe sa slinom i bakterijama.

Foto: imperialdentalcentre.com
Foto: imperialdentalcentre.com

Hoće li me boljeti zub nakon zahvata?
Nakon što lokalna anestezija popusti, vjerojatno ćete osjetiti bol na području zahvata. Moguće je da vam i desni nateknu. No pošto bol navodno nije prevelika, pomoći će vam i lijekovi protiv bolova koje možete dobiti bez recepta, poput ibuprofena. Ako želite sami sebi da pomognete, suzdržite se od žvakanja tvrde hrane nekoliko dana.

Ako je bol nepodnošljiva ili ako traje više od nekoliko dana, obratite se svom stomatologu. U svakom slučaju ćete brzo ići na pregled. Nakon što stomatolog utvrdi da infekcija više ne postoji, zamijeniće vam privremenu plombu s trajnom ili s krunicom.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -