NaslovnaSavjetiCirkularni karijes kod male djece

Cirkularni karijes kod male djece

- Advertisement -

Proces cirkularnog karijesa uvijek počinje na gornjim sjekutićima, vrlo brzo se širi na ostale mliječne zube u gornjoj vilici, a tek kasnije i na donju vilicu. Prvi, mliječni zubi pojavljuju se u periodu između šestog mjeseca i godinu dana.

To predstavlja veliku radost za roditelje ali ponekad donosi i velike probleme. Kod jednog broja djece do 3 godine (oko 5%) veoma brzo se javlja izuzetno regresivno oboljenje stručno označeno kao cirkularni karijes. Roditelji često i ne primijete prve znake – pojavu bijelih, kredastih mrlja u vratu gornjih sjekutića.

Te mrlje su znaci progresivnog i uznapredovalog topljenja gleđi zuba. Kako ovakva gleđ postaje porozna, u nju se talože pigmentne materije (braonkaste i crne) iz pljuvačke, hrane i bakterija a zatim dolazi do pucanja i pojave rupica (kaviteti). Razaranja se šire kružno oko vrata zuba, pa otuda i naziv “cirkularni karijes”. Njegovim napredovanjem u dubinu zuba, razara se zubna kost (dentin). Tada zubi postaju izjedeni, crni i znatno oslabljeni.

Razlika između cirkularnog i mliječnog karijesa
Proces cirkularnog karijesa uvijek počinje na gornjim sjekutićima, vrlo brzo se širi na ostale zube u gornjoj vilici, a tek kasnije i na donju vilicu. To je i osnovna specifičnost u odnosu na klasični karijes koji najčešće počinje u jamicama i fisurama griznih površina mliječnih molara. Isto tako napredovanje cirkularnog karijesa može da bude izuzetno brzo i već u roku od nekoliko nedelja od pojave bijelih mrlja, dolazi do razaranja zuba.

Uzrok cirkulamog karijesa
Bakterije iz roda Streptoccocus mutans su osnovni izazivači razaranja gledi zuba. One se vezuju za površinu zuba i oko sebe stvaraju sluzave omotače – zubni plak. Bakterije u njemu prerađuju šećere neophodne za sopstvenu ishranu, a kao nus product se nagomilavaju organske kiseline koje djeluju na površinu gleđi zuba i narušavaju ravnotežu u stvaranju mineralne rešetke. Kao posljedica toga minerali se izvlače iz gledi (demineralizacija), ona slabi, gubi providnost (pojava bijelih mrlja) i na kraju puca.

Sindrom bočice
Do skora se smatralo da je jedini uzrok cirkularnog karijesa često i dugo držanje u ustima bebe bočice sa zašećerenom vodom, čajem, sokom ili mlijekom. U engleskoj stručnoj literaturi cirkularni karijes se zbog toga označava kao “sindrom bočice”. Nekada je u našim krajevima bio običaj da se dijete uspavljuje sa cuclom umočenom u med.

Isto tako pojava oboljenja je povezivana i sa zaslađivanjem vještačke hrane za bebe. Smatralo se da bolest počinje na gornjim zubima jer su donji zaštićeni od dejstva šećera preko jezika koji ih prekriva. Zbog svega toga stroga preporuka je da se djetetu radi uspavljivanja ne smije duže vrijeme ostavljati bočica sa tečnostima u kojima postoje šećeri.

Svako duže nagomilavanje šećera, bilo da je iz bočice, vještačke hrane, pa i majčinog mlijeka predstavlja izvor hrane za bakterije na zubima, koje ga i obilato koriste. Ukoliko su roditelji, a posebno majka, nosioci velike koncentracije bakterije Streptoccocus mutans u svojim ustima u periodu nicanja zuba, infekcija u ustima djeteta je mnogo jača, a time i šansa da se karijes prije razvije.

Gornji sjekutići su posebno osjetljivi jer je u tom predjelu pljuvačka slabije pokretna, a time i njena zaštitna uloga. Usne kod djece nisu u potpunosti zatvorene pa se predio gornjih zuba brže suši. Beba duže spava, a u tom periodu se pljuvačka slabije luči. Bebe imaju upola manje odbrambenih antitijela u pljuvački nego starija djeca i odrasli.

Foto: drminic.com

Bolje spriječiti
Cirkularni karijes je posljedica LOŠE BRIGE O DJEČJIM ZUBIMA i pretjeranog opterećivanja šećerima, a ne samo bočice ili zašećerene cucle.

Kako da ga spriječimo?
Roditelji moraju redovno da peru zube i po mogućstvu da eliminišu Streptoccocus mutans iz svojih usta. Takođe, moraju redovno bebi da čiste zube pomoću gaze, i to najbolje ujutru, poslije jela i pred spavanje. Ako se pojave bijele mrlje neophodno je što hitnije otići stomatologu koji će preduzeti efikasne mjere da se tako početno oštećena gleđ remineralizuje i da proces više ne napreduje.

Naravno odmah se mora započeti sa brisanjem zuba pomoću gaze i to više puta dnevno. Ako se zakasni, i bijele mrlje napreduju u defekt na gleđi, takav zub se hitno mora restaurirati. Jako razoreni zubi, sa zaostalim korjenovima, sa procesima u kosti i fistulama, moraju se izvaditi. Nestručno je mišljenje stomatologa koji insistira na njihovom dužem zadržavanju jer su takvi zubi izvor infekcije i mogućnosti oštećenja cijelog organizma.

ZAŠTITA USNE DUPLJE
Pljuvačka je najvažniji faktor u zaštiti usne duplje i zuba. Ima čitav niz uloga od kojih su najvažnije:
*mehaničko ispiranje ostataka hrane sa zuba i sluznice
*razlaganja šećera pomoću enzima koje sadrži
*prisustvo odbrambenih antiteijla (posebna grupa označe-kao IgA), kao i drugih odbrambenih mehanizama
*neutralizacija kiselina
*remineralizacija površine gleđi i dr.

EFIKASNA “POPRAVKA”
Danas postoje vrlo dobri materijali i bezbolne metode koje će ovakve zube lako i efikasno “popraviti”. Ako stomatolog odlaže intervenciju ili tvrdi da se ništa ne može ili ne treba uraditi, treba potražiti drugog. Kod uznapredovalih oštećenja, gdje nije moguće ispunima restaurirati zube, oni se mogu očuvati specijalnim fabričkim, metalnim ili polikarbonatnim krunicama.

VODA I ČAJ BEZ ŠEĆERA
Dozvoljeno je da u bočici bude samo čista voda ili nezašećeren čaj. Ipak, primijećeno je da se cirkularni karijes razvija, i kod djece koja se ne dohranjuju, ali se uspavljuju boraveći često i duže vrijeme na dojci. Nova saznanja o značajnoj ulozi pljuvačke u odbrani zuba od razvoja zubnog karijesa u potpunosti su rasvjetlila sve enigme i oko razvoja cirkularnog karijesa. Pod dejstvom sila pucaju i umjesto zuba ostaju crni korjenovi, a sa ovakvim razaranjem dolazi do otvaranja zubne pulpe i njene infekcije.

Kod mliječnih zuba rjeđe se javlja bol, ali se infekcija dalje širi na viličnu kost u kojoj se stvaraju hronični procesi – granulomi. Tada se najčešće uočava ispupčenje na zubnom mesu iznad zuba (fistule). To su otvori kanala preko kojih se iz procesa u kostima izbacuje gnoj. Kod djece je ovakva reakcija relativno česta jer je kost poraznija i lakše se probija. Ipak, sa padom imuniteta može doći do aktiviranja procesa i pojave velikih otoka praćenih bolom, temperaturom i drugim simptomima.

Izvor: Moj pedijater/dr Jovan Vojinović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -