NaslovnaSavjetiCirkularni karijes i kako ga spriječiti?

Cirkularni karijes i kako ga spriječiti?

- Advertisement -

Cirkularni karijes, odnosno karijes mliječnih zuba, čest je problem sa kojima se suočavaju mališani i njihovi roditelji. Ovaj karijes se najčešće javlja brzo po izbijanju mliječnih zuba, u uzrastu do treće godine.

Uzroci nastanka karijesa mliječnih zuba
Cirkularni karijes je patološko stanje usne duplje i nastaje kao posljedica loših navika u ishrani i održavanju oralne higijene. Budući da se širi kružno oko vrata zuba i da zahvata cijelu krunicu, naziva se cirkularnim, odnosno kružnim. Mnogi roditelji od najranijeg dječijeg uzrasta griješe dajući bebi zaslađeno mlijeko, vodu i čajeve, odnosno industrijske sokove sa velikim procentom vještačkih zaslađivača.

Foto: drminic.com

Takođe, kako bi se novorođenče umirilo i brže zaspalo, daju mu cuclu umočenu u med, šećer ili gusti sok. Ovaj postupak, ukoliko je učestao, predstavlja veliki rizik za pojavu kvara na mliječnim zubićima. Zbog toga se cirkularni karijes još naziva i sindromom bebi-flašice. S obzirom na to da su donji zubi pokriveni jezikom, to su oni manje podložni razvijanju cirkularnog karijesa.

On se po pravilu najprije javlja na gornjim sjekutićima. Ali, ukoliko se ne liječi, brzo zahvata i zube donje vilice. Korišćenje zaslađenih napitaka i nedovoljnog čišćenja zuba po pravilu rezultira pojavom karijesnih lezija. Slatkiši su, takođe, jedan od glavnih uzročnika karijesa, naročito kod djece.

U želji da svom mališanu udovolje ili da ga nahrane dok su u šetnji, roditelji pribjegavaju raznim slatkim i slanim grickalicama. Poznato je da su industrijski slatkiši i slaniši prepuni šećera i drugih štetnih sastojaka. Bakterije koje se nalaze u ustima šećere pretvaraju u kiseline, koje nagrizaju zube i oštećuju gleđ. Zbog toga je veoma važno izbjegavati ih, ali i svako jutro i veče prati zube svoga djeteta.

Foto: drminic.com

Kako izgleda cirkularni karijes?
Cirkularni karijes je izuzetno agresivan i brzo razara dentalno tkivo prevashodno gornjih sjekutića. Gleđ mliječnih zuba je slabo mineralizovana i veoma tanka (oko 1 mm). Zbog toga lako dolazi do njenog oštećenja i stvaranja karijesnih lezija. Bijele, kredaste mrlje su prvi znaci oštećenja gleđi zuba.

Na tim, demineralizovanim dijelovima gleđi javljaju se kaviteti, odnosno udubljenja. Zato, ako primijetite bijele ili žućkaste mrlje na zubima svoga djeteta, trebalo bi se što prije obratiti stomatologu. Veoma je važno ukloniti ove prve naznake destrukcije zubne gleđi. U suprotnom, razviće se karijes, koji može zahvatiti sve zube. Osim što ostavljaju nepovoljan estetski utisak, pokvareni zubi mogu biti uzročnik mnogih nelagodnosti.

Nesnosan bol, otok, infekcije, poremećaj stalnih zuba u nicanju samo su neki od problema sa kojima se suočavaju djeca sa cirkularnim karijesom. Kod mališana koji su u prevelikom riziku za dobijanje karijesa, moguće je izvršiti zalivanje dentalnih fisura. Na taj način, zubi će biti mnogo bolje zaštićeni i znatno će se smanjiti mogućnost za razvoj karijesa.

Foto: drminic.com

Cirkularni karijes – Kako preduprijediti ovu pojavu?
Preventivna stomatologija i adekvatni savjeti čine ključ za sprječavanje pojave karijesa i drugih dentalnih oboljenja. Preporučljivo je sa redovnim stomatološkim kontrolama početi odmah nakon pojave prvih sjekutića. Na prvoj kontroli, roditelji će dobiti upute na koji način treba tretirati mliječne zube svoje djece.

Od zubara će saznati da čišćenje zuba treba sprovoditi ujutru i uveče, vlažnom gazom ili specijalnom četkicom. Takođe, saznaće i da treba prati ne samo novoiznikle zubiće, već i desni iz kojih još nisu nikli zubi. Na taj način, na njima se neće zadržavati bakterije iz mlijeka i kašica. Sa oralnom higijenom važno je započeti što prije i biti dosljedan u njenom sprovođenju. Što prije dijete usvoji valjane higijenske navike, to će biti lakše održavati zube zdravim.

Osim dosljednosti u sprovođenju higijenskih mjera, veoma je važan ličan primjer roditelja. Roditelji bi trebalo da redovno peru zube i da ih čiste koncem, odnosno interdentalnim četkicama. Takođe, i sami bi trebalo da izbjegavaju slatko i da redovno posjećuju stomatologa. Ako sve ove zahtijeve ispunjavaju, nema sumnje da će dijete slijediti njihov pozitivan primjer. Nažalost, i ako roditelji ne čine sve navedeno, dijete će se opet ugledati na njih i sasvim sigurno neće imati zdrave zube.

Izvor: ordinacija dr Minić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -