NaslovnaRiječ stomatologaCirkon krunice – mnogo više od estetike

Cirkon krunice – mnogo više od estetike

- Advertisement -

Krunice za zube su nadoknade koje se ne rade samo kada nedostaje jedan ili više zuba – ukoliko imamo zube koji su liječeni, oštećeni ili im je veliki dio krunice u plombi, i u ovim slučajevima krunice kao nadoknada treba da budu indikacija za ugradnju.

Njima ne postižemo samo estetski, već i funkcionalni efekat. Veliki je izbor materijala kada je stomatološka protetika u pitanju.

- Advertisement -
dr Sanja Štrbac (Foto: privatna arhiva)

Struka je u velikoj mjeri napredovala i danas osim izvanrednog estetskog efekta, možemo postići i korekciju odnosa zuba, nekih blažih ortodontskih nepravilnosti, ali i izmjenu morfologije zuba što u konačnici dovodi do lijepog i privlačnog osmijeha.

Ipak, izbor materijala igra veliku ulogu, ne samo kada je estetika u pitanju. Osobine koje određeni materijal posjeduje mogu u velikoj mjeri uticati na trajnost nadoknade i odnos sa mekim tkivima usne duplje, i zato treba u planiranju terapije uzeti u obzir sve mogućnosti kako bismo dobili prvenstveno zdrav, a potom i lijep osmijeh.

- Advertisement -

Fiksne nadoknade mogu da se rade od metal keramike i cirkon keramike, koja opet ima više vrsta. Metalokeramika se godinama upotrebljava u stomatološkoj protetici, te se funkcionalno pokazala kao dobra, ali ipak razvojem materijala i napredovanjem terapijskih mogućnosti, cirkon keramika se, zbog svojih povoljnih osobina i karakteristika koje ima, izdvojila kao materijal prvog izbora kad god je to moguće za nadokandu izgubljenih i/ili oštećenih zuba.

Cirkon keramika
Cirkon keramičke krunice su visokoestetski materijali za nadoknadu zuba. Sastoje se iz dva sloja, cirkonske baze i keramičke nadogradnje, tako da nemaju primjesa tamnog metala, što im omogućava vrhunsku estetiku. Izvanredne je čvrstoće, a svojim osobinama zadovoljava i funkcionalnost i estetiku na vrhunskom nivou.

Zašto odabrati cirkon prije nego metalokeramiku?
Kada govorimo o izboru materijala, tu se ne radi samo o estetici. Cirkon keramika ima mnoge osobine koje povoljno utiču na trajnost nadoknade, njen odnos sa desnima ali i omogućavaju njen duži vijek trajanja.

Biokompatibilnost je najvažnija osobina koju cirkon keramika posjeduje – cirkon je prepoznat kao materijal najsličniji prirodnom zubu, što znači da neće imati nikakve alergijske reakcije sa desnima i desni će ih prihvatiti kao prirodan zub. To omogućava dužu trajnost nadoknade i zdrave desni, što ima veliki značaj za očuvanje kosti i generalno potporni aparat zuba.

Foto:

Cirkon je prepoznat kao hipoalergen materijal, jer nisu zabilježene alergijske reakcije niti promjene na mekim tkivima kod pacijenata koji su kao nadoknadu imali cirkon keramičke krunice.

Još jedna velika prednost cirkon keramike je njena vrhunska estetika. Veliki izbor nijansi i mogućnost manipulacije sa transparentnošću materijala osigurava da pacijent dobije savršeno prirodne zube, uz vrhunsku funkcionalnost i biokompatibilnost.

Cirkon keramika, za razliku od metalokeramike, nema metalnu osnovu, pa nema ni mogućnosti da izazove tamnu prebojenost gingive oko rubova desni. Cirkon keramiku prati i kompjuterska izrada, jer se danas većina ovih nadoknada izrađuje po kompjuterskim CAD/CAM sistemima, što omogućava milimetarsku preciznost nadoknade.

Foto: dentalspa.co.rs

Brušenje za cirkon keramiku zahtijeva i skidanje manje zubne supstance, što smanjuje mogućnost za eksponiranje pulpe, naročito kod zuba koji imaju rotiran ili inkliniran položaj.

Prettau cirkon – prvi izbor za vrhunsku estetiku
Posljednjih nekoliko godina, Prettau cirkon postaje prvi izbor kod pacijenata koji žele najviši nivo estetike te u isto vrijeme vrhunsku funkcionalnost. Karakteriše ga izrazita translucencija, što omogućava maksimalno prirodan izgled zuba.

Prettau cirkon nema primjesa keramike, odnosno u potpunosti je izrađen od cirkonijuma, što mu daje osobinu najsavremenijeg materijala kada je izrada protetskih nadoknada u pitanju. Za razliku od običnog cirkona, za izradu ove vrste nadoknade je potrebno svega četiri do pet dana.

Mnogo više od estetike!
Kada se odlučimo na cirkon keramiku prilikom planiranja protetskog rada, nismo samo osigurali vrhunsku estetiku osmijeha, već i dugotrajnost i fukncionalnost koje rade u službi oralnog, a samim tim i opšteg zdravlja.

Zubi koji su funkcionalno adekvatni i mogu ispuniti sva očekivanja u pogledu estetike, adekvatnog žvakanja, govora i odnosa zuba, osiguravaju dugotrajno zadovoljstvo pacijenta, jer lijepim i zdravim osmijehom postižemo i samopouzdanje i dobijamo dugoročno rješenje na svim aspektima.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -