NaslovnaZanimljivostiČinjenice o zubima koje vjerovatno niste znali

Činjenice o zubima koje vjerovatno niste znali

- Advertisement -

Koristite ih svaki dan, svi ih vide i omogućavaju životnjama i ljudima da prežive – govorimo, naravno, o ustima. Naša usta su nevjerovatna i omogućavaju nam da jedemo, dišemo i komuniciramo. Nažalost, ona mogu da nam uzrokuju probleme, uzrokujući mnogim ljudima (ne)opravdani strah od “zubara”.

Ipak, stomatologija je stvarno fascinantna i pokriva ogroman spektar djelovanja. Ovdje vam predstavljamo spisak činjenica koje vjerovatno niste znali, a između ostalog pročitajte i šta je veliki Aristotel imao da kaže o stomatologiji i razgraničite mitove od stvarnosti.

Zubi kao trend

Lijepi zubi kao ukras lica nisu “izum” XX i XXI vijeka, naprotiv. Većina civilizacija u svijetu je u nekom trenutku praktikovala namjernu modifikaciju zuba. Ove modifikacije variraju od namjernog vađenja zuba, koje su praktrikovali lovci i sakupljači u Africi prije 15.000 godina, dok su Majanci u zube implantirali dragulje, a stanovnici zapadne Mikronezije urezuju žlebove u zube.

Aristotel je griješio

Veliki grčki filozof i naučnik nije znao apsolutno sve. U ovom slučaju, on je pogrešno vjerovao da muškarci i žene imaju različit broj zuba. Zapravo imamo po 32, sa 1-16 smeštenim u vrhu, a 17-32 u dnu.

Aristotel je bio i u pravu

Aristotel je zapravo znao puno toga o zubima. U oko 350. pne. je zapazio: “Zubi obavljaju jednu važnu obavezu, odnosno smanjuju hranu”. Hrana koju sisari jedu i jedu ima direktnu vezu sa razvojem zuba. S obzirom da neki sisari mogu da uzmu do 10.000 ugriza dnevno, važno je imati odgovarajuće alate. Primjer zuba koji su prikladni za posao su mačke i psi: mačke imaju veće, jače očnjake za duboke, produžene ugrize za ubijanje plijena, dok psi imaju relativno veće sekutiće koje koriste za nanošenje plitkih, kosih rana i za sakupljanje hrane.

Opšta anestezija u stomatologiji

Stomatološka hirurgija bila je jedna od prvih medicinskih djelatnosti koja je koristila opštu anesteziju, i to od 1840-ih. Izmislio ju je i prvi  upotrijebio zubar koji je pružio prvu javnu demonstraciju anestezije koja se koristi u operaciji. Villiam Morton je uspešno demonstrirao upotrebu etra za uklanjanje tumora sa mladog čoveka u Bostonu, Massachusetts. On je korišćen širom svijeta do 1970-ih i 80-ih godina, kada počinje da raste zabrinutost jer je umirao veliki borj zdravih pacijenata kao rezultat zubne anestezije.

Upravljanje zubima

Vi ili neki tinejdžer kojeg poznajete, tokom školskih godina vjerovatno su imali zaštitne trake kako bi ispravili zube. Za to su morali posjetiti posjetili ortodonta – “orto” dolazi iz grčke riječi koje znači “ravno”. Proteze ili fiksni aparati, kako su profesionalno poznati, pričvršćeni su za zube i daju preciznu 3-D kontrolu pokreta zuba.

Pljuvačka

Ljudi prosječno proizvode 1,5 litra pljuvačke dnevno za šta su zaslužna tri para žlijezda. Zašto toliko mnogo i šta zapravo pljuvačka radi? Prvo, podmazuje usta kako bi olakšala žvakanje i gutanje. Takođe, omogućuje da se hrana razbije, tako da doživljavamo ukus. Pljuvačka takođe pomaže u zaštiti tkiva u ustima. Pomaže u održavanju pH vrijednosti usta, smanjuje vreme zgruđavanja krvi na ranama, ubrzava zarastanje rane, smanjuje rast i širenje bakterija i ima anti-gljivične i antivirusne osobine.

Vraćanje izbijenog zuba

Stalni zubi koji su u potpunosti izvučeni mogu odmah biti re-implantirani, odnosno vraćeni, iako postoje nekoliko uslova za ovo. Prvo, mora se implantirati u roku od jednog sata od izbijanja. Ako to nije moguće, zub treba da se transportuje u mlijeku ili pacijentovoj pljuvački dok se ne implantira. Takođe, nikad ne bi trebalo da dodirivati korijen zuba i nikako se ne smije čistiti, prati ili brusiti.

Izvor: Oxford University Press

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -