NaslovnaSavjetiČinjenice o propadanju zuba

Činjenice o propadanju zuba

- Advertisement -

Propadanje zuba je hronična bolest u kojoj postoji lokalizovano uništavanje osjetljivog tvrdog zubnog tkiva kiselim nusproduktima bakterijske fermentacije ugljenih hidrata. Ovo oštećuje tvrdu strukturu zuba, uzrokujući propadanje. To je najčešća hronična bolest na planeti, koja pogađa 80 procenata stanovništva, a neke regije imaju veću stopu karijesa od drugih. Rani oblici ispadanja zuba – poznati kao rani ili početni karijes, može se zaustaviti i preokrenuti ako se smanji više uzročnih faktora. U prosjeku, ljudi u regionu Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka imaju 1,9 primjera DMFT – raspadnutih i nestalih zuba, pri čemu u nekim zemalja prosjek iznosi 4,6 DMFT po osobi.

U nekoliko zemalja slučajevi šestogodišnjaka sa neliječenim zubnim karijesom su veći od 80 do čak 100 odsto. Stvaranje šupljina nastaje duž cjeline koji obuhvata niz stadijuma od malih početnih karijesnih lezija koje bi mogle da se razviju vremenom do grubih šupljina. Svaki put kada jedemo, šećeri iz hrane pretvaraju se u štetne kiseline u ustima. Kako nivo kiseline raste, nivo pH se smanjuje što uzrokuje gubitak mineralne strukture na površini zuba. Zubi su u stalnom stanju demineralizacije i remineralizacije, na koji utiču naši prehrambeni obrasci i oralne higijenske prakse. Kada se brzina demineralizacije dogodi brže od remineralizacije, mogu se formirati rane lezije bijele tačke (karijes). Ono što je posebno važno, rani karijes je spriječen i reverzibilan uz pravilno upravljanje. Međutim, bez odgovarajuće njege, zubi i dalje gube čvrstoću i strukturalni integritet, s vremenom formirajući šupljinu. Neminovno napredovanje kroz sve faze ozbiljnosti bolesti nije neizbježno.

Nezdrava ishrana bogata šećerima, nedovoljan fluorid i loša lična oralna higijena, najvažniji su faktori kojima se treba suprotstaviti intervencijama u prevenciji i liječenju karijesa. Neki od prijavljenih problema povezanih sa karijesom uključuju sljedeće:
Uticaj na zdravlje: Loše zdravlje zuba može dovesti do ozbiljnih oralnih zdravstvenih stanja kao što su šupljine i gubitak zuba i može rezultirati bolom i smanjenjem oralne funkcije.
Socijalni uticaj: Karijes može uticati na osjećaj dobrobiti, samopoštovanje i socijalnu mobilnost pojedinca. Globalno, djeca propuštaju 51 milion sati škole svake godine zbog ovog problema.
Ekonomski uticaj: Uticaj lošeg zubnog i oralnog zdravlja ne vidi se samo na pojedinačnom nivou, već i na nivou države, gdje čak pet do 10 procenata zdravstvenih troškova ide na liječenje zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -