NaslovnaObavještenjaCijene fiksnih proteza u Crnoj Gori

Cijene fiksnih proteza u Crnoj Gori

- Advertisement -

Nošenje fiksne proteze za ispravljanje zuba je jedna od najboljih životnih odluka, posebno u mladosti. Većini osoba potrebna je proteza u nekom periodu da bi imali potpuno poravnate zube. Međutim, u praksi samo pacijenti sa velikim nepravilnostima dolaze da dobiju protezu.

To je šteta, jer fiksna proteza može izuzetno brzo da potpuno poravna zube, pogotovo u ranom uzrastu. Iako većina pacijenata fiksnu protezu nosi da bi poboljšali izgled zuba, fiksnom protezom moguće je eliminisati i neka ozbiljna stanja, prije svega nepravilan zagrižaj, loš položaj i međusobnu poziciju vilica.

Idealno doba za nošenje fiksne proteze je od 10. do 14. godine. Posljednji stalni zubi rastu do 12. godine i već tada se može postaviti fiskna proteza, mada ima i stomatologa koji savjetuju nešto kasnije nošenje proteze, kako bi se završio proces rasta vilične kosti, a ne samo proces rasta zuba.

Svaki uzrast do 22. godine je odgovarajući, jer je tada kost još uvijek dovoljno fleksibilna i brzo raste, pa je efekat terapije maksimalan. U praksi pacijenti uglavnom dolaze kasnije, u dvadesetim godinama, što je i dalje izuzetno dobra odluka, jer terapija može biti duža nego kod tinejdžera ali su efekti jednako dobri i definitivni.

Kada je riječ o cijeni u Crnoj Gori, jedan fiksni aparat u privatnoj praksi košta od 500 do 1.000 eura (zavisno od materijala), dok je cijena u Stomatološkoj poliklinici KCCG 265,80 eura. Zamjena i adaptacija luka košta 27,99 eura, zamjena prstena u fiksnom aparatu je, takođe, 27,99, dok se skidanje fiksnog aparata naplaćuje 66,48 eura.

Retencioni aparat se na Stomatološkoj poliklinici naplaćuje 70 eura. Da bi ostvarili ovo pravo, pacijenti mlađi od 18 godina moraju imati uput od strane izabranog stomatologa.

Pravo na besplatni (odobren od RFZO) fiksni aparat imaju pacijenti sa sledećim dijagnozama: urođeni deformiteti lica i vilica, priprema pacijenta za ortognato-hirurške operacije, epilepsija, ortodontsko – hirurško zbrinjavanje retiniranih (impaktiranih) zuba, intelektualni invaliditet ispod 69. Broj na taj način odobrenih aparata nije ograničen.

Cjenovnik stomatoloških usluga u Crnoj Gori

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -