NaslovnaSavjetiČetrnaest stvari koje bi stomatolozi voljeli da svi znamo

Četrnaest stvari koje bi stomatolozi voljeli da svi znamo

- Advertisement -

Zubni plak
Bakterije zubnog plaka se mogu formirati na svim dijelovima desni. Plak je veoma tanak, pa ga je gotovo nemoguće primijetiti, posebno ako je sa unutrašnje strane.

Formira se postepeno i može da uzrokuje čitav niz zubnih oboljenja. Najbolji način u borbi protiv plaka je dvominutno pranje zuba najmanje dva puta dnevno uz obavezno korišćenje zubnog konca.

Foto: freepik.com

Suva usta
Pljuvačka je veoma važna za higijenu zuba i borbu protiv karijesa. Pomaže da se fizički ukloni ostaci hrane, a uz to ima i antibakterijska svojstva.

Ukoliko imate suva usta, jedan od uzroka je najvjerovatnije uzimanje određenih lijekova. Ovaj problem možete da riješite raznim tečnostima za ispiranje usta i pastama.

Pranje zuba prije spavanja
Vaši zubi će tokom noćnih sati biti izloženi pojačanom dejstvu bakterija plaka, pa je zato pranje zuba prije spavanja od krucijalnog značaja. Pranje zuba ujutru je jednako važno kao i noćno, posebno ako dišete na usta što će dodatno isušiti ovu regiju.

Konac za zube
Plak pokriva svaki dio zuba uključujući i dijelove koji su van vašeg domašaja. Bez korišćenja zubnog konca ljepljivi dijelovi plaka će se formirati na zubu. Veoma je bitno da prostor između zuba očistite zubnim koncem i tako spriječite pojavu karijesa i drugih oboljenja.

Foto: freepik.com

Zubni kamenac
Vremenom minerali iz pljuvačke plak pretvaraju u kamenac, koji uobičajeno nastaje sa unutrašnje strane zuba, jer se ona u manjoj mjeri čisti koncem. Da biste uklonili zubni kamenac, potrebno je da posjetite svog stomatologa, jer će u suprotnom doći do stvaranja tvrdih naslaga i mrlja na zubu.

Oboljenja desni
Plak se može formirati i unutar desni i izazvati upalne procese. To stanje se naziva gingivitis ili periodontalno oboljenje. Ukoliko se ne liječi može izazvati različita oboljenja poput različitih infekcija, kamenca ili čak devijacija kosti koji podržavaju zube.

Pogrešna upotreba konca
Nikada nije moguće da previše vodite računa o negi zuba, ali je itekako moguće da konac koristite previše jako i potpuno pogrešno. Ukoliko previše snažno pritiskate konac tokom čišćenja oštetićete dijelove desni između zuba, pa će doći do krvarenja, iritacije i oticanja.

Foto: lippianfamilydentistry.net

Umjesto toga držite konac pod uglom da se obavija oko zuba tako da možete ukloniti plak. Laganim pokretima klizite po stranama zuba i otklonite svu nečistoću.

Presnažna upotreba četkica
Mnogi ljudi griješe, jer misle da će snažnijim pranjem zuba postići bolju higijenu. Ukoliko previše jako pritiskate svoje zube četkicom, može doći do ozbiljnog oštećenja tkiva i gleđi, ali i veće osjetljivosti korijena zuba. Umjesto toga poželjno je koristiti mekane četkice za zube i kružnim pokretima otklanjati nečistoću za samog zuba.

Šećer
Šećer se kroz metabolizam pretvara u kiselinu, pa napada naše zube uzrokujući bolesti desni. Ukoliko jedete previše slatkiša i pijete dosta slatkih gaziranih napitaka naštetićete svojim zubima. Nema potrebe da izbjegavate sve šećere. Voće i crna čokolada koja sadrži flavonoide, polifenole i tanine su odlična zamjena za šećer i dobar saveznik u borbi za bolje dentalno zdravlje.

Foto: freepik.com

Koliko puta dnevno jedete?
Nije važno samo šta jedete već i koliko često to radite, jer je i to važno kada je dentalna higijena u pitanju. Svaki put kada jedete stvarate uslove za nastanak bakterija, jer će se hrana zadržavati između zuba i stvarati određene kiseline. Ako jedete tokom čitavog dana i pritom ispijate kafe nećete dati priliku zubima da se odmore od tih napada kiseline.

I najmanja pukotina je opasna za zub
Kada dođe do naprslina na zubu nastaće problemi sa kostima zuba koja se zove dentin, pa će propadanje zuba biti brže. Kao prevencija predlaže se unos fluorida putem vode koja će tako doći do našeg krvotoka. Fluoridi su veoma korisni, jer mogu da uspore propadanje zuba za 40 procenata.

Stvaranje navika
Karijes je kod dječije populacije pet puta češća pojava od astme. Ljekari smatraju da je loše dentalno zdravlje uzročnik brojnih hroničnih bolesti kod djece. Zato od malih nogu bi trebalo stvarati djeci navike pranja zuba, jer oštećenost zuba može postati trajna stvar. U razvijenim zemljama svijeta zdravlje zuba ima status zdravstvenog prioritreta, pa se i na tom primjeru može videti stanje jedne nacije.

Foto: hawthorneastdental.com.au
Foto: hawthorneastdental.com.au

Loše sveukupno zdravlje
Oboljenja desni, karijes i gubitak zuba su bolna i neprijatna iskustva. Najveći problem nastaje prilikom procesa žvakanja ukoliko imate većih problema sa zubima. Naučna istraživanja su pokazala vezu između oboljenja desni i srčanih tegoba. Sve u svemu, zdravi zubi su jedan od ključnih faktora za dobro zdravlje u celini.

Redovna posjeta stomatologa
Iako imate lijepe i zdrave zube koje redovno održavate, potrebno je sa vremena na vreme da posjetite svog zubara. Stomatolozi mogu da vide stvari koje vi ne možete uključujući i unutrašnjost zuba putem rendgena.

Svako od nas je drugačiji, pa se zato i prepisana njega razlikuje. Treba napomenuti da ni svi proizvodi za higijenu zuba nisu preporučljivi za svakog, pa zato uz pomoć zubara pronađite najbolje rješenje za vas.

Izvor: Mens Health

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -