fbpx
NaslovnaObavještenjaČetkice za zube: nekad su se pravile od veprove dlake, a danas...

Četkice za zube: nekad su se pravile od veprove dlake, a danas sa nano česticama zlata

- Advertisement -

Za početak, da li ste znali da prosječna četkica za zube može sadržiti više od 100 miliona bakterija? Vaša četkica za zube je poput malog bakterijskog magneta i može privući bakterije iz raznih izvora.

Ako ostavite četkicu za zube kraj lavaboa, ona će se zagađivati prskanjem od pranja ruku….

Foto: estetic.rs

Prve četkice za zube bile su od dlake divljeg vepra
Prema nekim izvorima, četkice za zube slične današnjim, počele su da se koriste u Kini krajem 15. vijeka. Bile su izrađene od bambusa i dlaka divljeg vepra. Englez Vilijam Adis je 1780. godine prvi započeo masovnu proizvodnju četkica, a na ideju da napravi četkicu za zube je došao deset godina ranije tokom boravka u zatvoru.

On je napravio rupice na životinjskoj kosti i u njih ubacivao vlakna iz konopca i učvršćivao ih lijepkom. Za veoma kratko vrijeme se obogatio zahvaljujući svom izumu.

Električna četkica je izumljena 1959. godine
Prvu četkicu zaštićenu patentom je izumeo H. N. Vadsvort 1857. u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je njena masovna upotreba počela tek 1885. godine. Drška četkice je, takođe, bila od životinjske kosti, a vlakna su bila izrađena od dlake sibirskog vepra.

Foto: estetic.rs

Prva četkica sa vještačkim (najlonskim) vlaknima je puštena u prodaju 24. februara 1938, a prvu električnu četkicu pod imenom Bronksodent je proizvela firma Bristol-Majers 1959. godine.

Bakterije iz wc školjke mogu se nastaniti na vašoj četkici za zube
Iako će većinu vas ovaj podatak iznenaditi, svaki put kad ispirate svoj toalet, bakterije se mogu prenijeti vazduhom i nastaniti na vašoj četkici za zube. Vjerujem da ne možete ni da zamislite situaciju u kojoj se sve bakterije iz vaše WC školjke naseljavaju na četkici za zube, a potom tu istu četkicu vi iskoristite za ”pranje ” zuba”! Nakon ovih saznanja, jasno vam je zašto je važno da četkica za zube bude antibakterijska.

Foto: estetic.rs

Četkice sa zlatnim nano česticama garantuju savršenu čistoću zuba
Već neko vrijeme na tržištu su dostupne antibakterijske četkice za zube sa nano zlatom. Istraživanja su pokazala da nano zlato ima više medicinskih primjena i dodavanje njega u vlakna zubne četkice omogučiće mu antibakterijsku funkciju.

Ove četkice sadrže 99,9% čistoga jestivog nano-zlata i odobrene su od strane FDA. Osim što rješavaju od bakterija, tanka vlakna čiste i najnedostupnije dijelove među zubima, a posebno naslage koje stvaraju kafa, čaj i duvan. Takođe sprječavaju bolesti desni.

Izvor: Estetic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -