fbpx
NaslovnaSavjetiČetiri vrlo jednostavna pravila kako spriječiti karijes kod djece

Četiri vrlo jednostavna pravila kako spriječiti karijes kod djece

- Advertisement -

Karijes je, nažalost, i danas još uvijek jedna od najčešćih dječjih bolesti. Sva djeca su izložena riziku od karijesa, a mnogi faktori mogu doprinijeti njegovoj pojavi i učestalosti.

Može li se karijes u dječijoj dobi u potpunosti spriječiti? Već smo pisali o tome da karijes u ranoj dječijoj dobi može uzrokovati mnoge zdravstvene i ortodontske probleme djece.

Foto: apsmilecare.co.uk

Mnogi roditelji ne smatraju karijes dovoljno ozbiljnim problemom. Je li ova dječija bolest neizbježna, koji su uzroci karijesa i kojim preventivnim mjerama ga možemo spriječiti?

Karijes uzrokuju bakterije
Većina roditelja dobro zna za streptokoke, međutim često ne znaju da upravo iz grupe streptokoka dolazi bakterija koja igra glavnu ulogu u razvoju karijesa. Te bakterije se hrane šećerom i proizvode kiselinu koja će s vremenom otopiti minerale na najtvrđem sloju zuba – gleđi.

Foto: growingsmiledental.com/

Kako napreduje, karijes uništava i unutrašnji sloj zuba, sve dok ne dođe do živca i krvnih žila kad se javlja rizik od bolne infekcije. Prvi znak je gubitak minerala, pojava poznata kao „demineralizacija“, a manifestuje se kroz razvoj bijelih mrlja na zubima. Iste su bakterije odgovorne i za stvaranje zubnog kamenca – žućkastog filma koji se nakuplja na zubima.

Zubni kamenac može dalje uzrokovati propadanje zuba i/ili dovesti do bolesti zubnog mesa (gingivitis, parodontitis i druge infekcije). Nažalost, takve infekcije nisu nimalo bezazlene i jedan su od čestih razloga prepisivanja antibiotika u dječijoj dobi.

Foto: dragonflydentalportcharlotte.com

Kako mogu spriječiti karijes kod svojeg djeteta?
Postoje određene mjere koje možete preduzeti kako bi spriječili nastanak karijesa u djetinjstvu i time kratkoročno i dugoročno poboljšali oralno zdravlje svog djeteta.

1.Započnite s oralnom higijenom čim niknu prvi zubići
Bez obzira što još nisu nikli svi zubi, potrebno je naviknuti dijete na pranje i četkanje zubića. U početku oralnu higijenu obavljaju roditelji, a kasnije postaje nužno da djeca sama peru svoje zubiće, isprva uz obavezan nadzor i kontrolu roditelja.

Foto: healthysmiledental.com.au

2.Izbjegavajte gazirana bezalkoholna pića i zaslađene sokove
Upravo oni će se dugo zadržavati na zubima i uzrokovati propadanje zuba. Uspavljivanje djece sa zaslađenim napitcima i prehrana puna slatkiša i ugljikohidrata koja nije popraćena s pravilnom higijenom vrlo brzo će uzrokovati karijes i propadanje zuba i potrebu za grupnim stomatološkim intervencijama.

3.Koristite paste primjerene uzrastu djeteta
Zubne paste treba uvoditi u oralnu higijenu što ranije, a srećom danas postoje specijalizovane zubne paste za sve uzraste. Za djecu najmlađeg uzrasta pasta treba biti neškodljiva i blagog okusa, dok s pojavom trajnih zuba uvodimo i paste s fluorom, elementom koji nam aktivno pomaže u borbi s karijesom.

Foto: first5la.org

4.Vodite dijete na redovite kontrole kod stomatologa
Osim što će navika odlaska stomatologu pomoći djetetu da lakše podnese eventualne stomatološke zahvate, pregled sastoji se i od preventivnih postupaka kao što su čišćenje mekih naslaga i fluoridacija, ali i edukacija roditelja i djece o pravilnoj oralnoj higijeni.

Izvor: Večernji list

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -